Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велислав Величков: Следващото НС трябва да провери самото Бюро за контрол на СРС

Снимка: архив

„На протеста акцентирах върху лицето Илко Желязков, защото той е и в списъка на обвинените в корупция българи от САЩ и е в звеното, проверяващо имало ли е подслушване на български политици“, коментира в „Преди всички“ адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“ във връзка с това, че Илко Желязков е заместник-шеф на звеното за контрол на СРС, което всъщност проверява имало ли е подслушване на политици.

„Този човек и достъп до класифицирана информация и се проверява по сериозни съмнения от партньорска страна, каквато е САЩ, затова точно това Бюро би трябвало да е една от проверяваните институции. Защото в най-добрия случай ще се окаже, че не е упражняван достатъчен контрол върху полузаконовото или незаконно подслушване“, посочи още Величков.

"Тази информация, която беше официално оповестена вчера чрез Държавния департамент на САЩ, би трябвало да е в момента повод за изключително сериозна проверка и по линия на изпълнителната власт, и по линия на прокуратурата в съдебната власт. Аз лично ще учудя, ако този човек  - Желязков, остане с допуск до класифицирана информация. Отделно това е повод за много сериозна проверка на самото Бюро за контрол на специални разузнавателни средства. Следващото НС трябва да започне работата си с пълно разследване на това дали и как е бил осъществяван контрол върху подслушването от Бюрото за контрол на СРС", каза още Величков.

Той заяви още, че ще продължат всяка сряда пред Съдебната палата с протестите, организирани от "Правосъдие за всеки" с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев:

"Защото искаме най-после да има проверка и на проверяващите и да се поговори за черната дупка, наречена Прокуратура и специализирано правосъдие и да се вземат конкретни мерки за отчетност на главния прокурор", посочи Величков.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна