Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слончето и костенурката - емблематично място за детска игра в Борисовата градина

Детските междублокови площадки са с ниска игрова стойност

Снимка: Георги Нейков, БНР

Слончето и костенурката са емблематично мяста за игра за децата в Борисовата градина. Освен това, те имат и естетическа стойност, а като игрова стойност те предоставят възможност да бъдат преоткривани от децата и да запазват интереса им.

Костенурката с дупките и нещата, които можеш да правиш по нея, а слончето е любимо на децата, въпреки че е една идея по-високо отколкото биха предпочели родителите, но пък има ударопоглъщаща настилка. 

“Това, което се случва през последните години е една стерилизация на местата за игра и прекомерен фокус върху най-малките деца (между 1 и 3-годишни), а на децата над 3-годишна възраст реално не им се предоставят достатъчно места и възможности за качествена игра”, казва Деница Шилигарска от Сдружение “Безопасни детски площадки”.

По думите ѝ детските междублокови площадки са с ниска игрова стойност и отново са насочени към най-малките. Игровата стойност на една площадка определя това колко може да се изкара от едно място като игра, дали има какво да се преоткрива и да бъде интересно за децата.

Тя посочи също, че не трябва да се помага на децата, за да преодолеят трудност в играта си на детската площадка, защото така намаляват интереса на децата.

В същото време пък трябва да има добра и качествена ударопоглъщаща настилка, за да бъде осигурена и безопасността на децата.

Чуйте повече в разговора на Константин Лавсов с Деница Шилигарска, както и анкетата на Мария Бояджиева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна