Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „Антистатик“ събира творци от различни държави

Стефан Щерев, Ива Свещарова, Вили Прагер
Снимка: Теодора Симова

Между 28 май и 6 юни в София се провежда 14-ото издание на „Антистатик“. Мотото на международния фестивал е "Все по-близо".

Фестивал за съвременни танц и пърформанси (представления) започна през 2008 година, като една своеобразна платформа на български представления, а втората година, след като се питали дали пак ще направят подобен фестивал за танцово изкуство им хрумнало, че е по-добре да поканят и чужденци.

Брошура на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“   Снимка: Теодора Симова

Гости на фестивал тази година са хореографи и танцьори от различни точки на света. Сред тях са имена като Паула Розолен, Кевин Джийн, Меган Бридж, Томи Паазонен, Вили Прагер, Симона Дяконеску. „Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс“ се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и Фонд за танцови копродукции, финансиран е от Федералния правителствен комисар за култура и медии на Германия.

"Все по близо сме до целта да срещнем публиката с едни от най-интересните световни имена от съвременния танц и пърформанс. Все по-близо сме да запознаваме професионалната сцена с уоркшопите, които предлагаме с различни практики в сферата на съвременния танц и пърфоманс", каза Вили Прагер.

Хореография на представление „По същество“ на Кевин Джийн       Снимка: Теодора Симова

Предизвикателство е да се организира такъв фестивал в пандемични времена, защото ние до последния момент не знаехме кой може да дойде, допълни за предаването "Нощен хоризонт" Стефан Щерев.

"Чисто логистично преди да вземем артистичното решение дали ние като селектори сме готови да поканим определено представление трябваше да си дадем много ясно сметка дали това е възможно въобще. Така че предизвикателството беше голямо, имайки опит от миналата година, когато много от гостите на българската танцова платформа не дойдоха по обясними причини. Затова трябваше много бързо да действаме и да преорганизираме работата си и представянето си като преминахме в едно хибридно представяне доста онлайн и с българска публика, която да вижда какво се случа и да поддържа артистите, които се показват. Не е лесно да се мисли в такава ситуация, но не сме тръгнали да го правим, защото е лесно, защото ни предизвикват точно и като изкуството, което представяме".

Танцов уъркшоп и разговор с Меган Бридж от САЩ с модератор Зорница Стоянова     Снимка: Теодора Симова

По думите на Ива Свещарова "Антистатик" е фестивала, който всяка година се опитва да покаже на софийската публика най-новите търсения в артистичното поле и да запознае публиката с вече наложили се имена, но също така и с млади хореографи и танцьори.

"Фестивалът ще приключи на 6 юни. До тогава имаме още три продукции, които ще могат да бъдат видени. Едната е на 4 юни - ретроспекция - "Пет сола за пет десетилетия" на хореографа Томи Паазонен. Едно изключително лично, много деликатно и силно представление на Тони, неговата история е много любопитна, защото след инцидент се налага да слезе от сцената. Той е бил един от водещите солисти във важни танцови трупи, но след този инцидент минава изцяло в сферата на хореографията и през последните 24 години работи изцяло като хореограф. Идва момент, когато си каза, че нещо му липсва и това е сцената. Връща се отново и създава тези "Пет сола за пет десетилетия", допълни Свещарова. 

Разговор среща с хореографката Паула Розолен от Германия и нейния екип след представлението „Знамена“   Снимка: Теодора Симова

Цялото интервю можете за чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна