Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гаранционна програма: 2,5 млрд. лв. за бизнеса с възможност за кредити без обезпечения

Служебният кабинет подготвя актуализация на бюджета, която ще бъде внесена в следващия парламент

| обновено на 04.06.21 в 17:50
Министърът на финансите Асен Василев, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев и министърът на икономиката Кирил Петков дадоха пресконференция в МС.
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство подготвя програма за  два и половина милиарда лева,с която бизнесът ще бъде подкрепен  чрез кредити през търговските банки. Това обяви министърът на икономиката Кирил Петков. Мярката 60/40 ще бъде удължена с  два месеца, като тепърва ще се работи по програма за евентуално влошаване на пандемичната ситуация от септември до края на годината. Служебният кабинет подготвя актуализация на бюджета, която ще бъде внесена веднага, след като бъде сформиран новият парламент.

Подготвяната актуализация на Бюджета няма да доведе до увеличаване на дефицита, обяви ресорният министър Асен Василев:

"Без да се увеличава дефицитът, да можем да оправим разходната и да видим колко ще успеем да надсъберем в приходната част на Бюджета".

Тъй като служебният кабинет работи в условия без парламент и възможност за промени във финансовата рамка, една от малкото възможности за подпомагане на бизнеса остава чрез кредити през търговските банки, обяви икономическият министър Кирил Петков. Всяка фирма, която има поне тригодишна история, ще има право на заем.

„Само ако сте истински бизнес и имате документите за това за последните три години - че сте оперирали, да можете да вземете до 70% от своите приходи през 2019-а или 2020-а, което е по-голямо от двете, да няма обезпечения за един кредит от седемгодишен период".

Най-важното е да има пари за бизнеса, защото само по този начин ще има приходи и в хазната, допълни министърът на финансите Асен Василев:

„Затова е и подготвяната актуализация, която смятаме да внесем в момента, в който има парламент, ще бъде в тази насока - без да се увеличава дефицитът, да можем да оправим разходната и да видим колко ще успеем да надсъберем в приходната част на бюджета"

Петков анонсира, че схемата е коментирана с Асоциацията на търговските банки: 
"Ние развързваме ръцете на банките да дадат всичките тези средства, които в момента имат, но не смеят да ги дадат, в посоки, където би било най-полезно за българската икономика".

Лимитът е до 70% от приходите им през 2019-а или 2020 година в зависимост от това кое числата е по-голямо:

Важен акцент към новата гаранционна схема допълни и вицепремиерът и министър на социалната политика Гълъб Донев: 

"От тези кредити ще могат да се възползват и самоосигуряващите се лица, които досега не бяха така активно подпомагани и подкрепяни по досега действащите мерки".
Следващата седмица ще бъде обсъден новият дизайн на мярката 60/40 в оставащите ѝ два месеца.
Важен детайл от днешната пресконференция съобщи Асен Василев - казусът с фирмата със задължения, която е била собственост на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов, ще бъде проверен от прокуратурата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна