Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Готев: Ако не се борим за нашата професия, демокрацията ще загине

Медийна свобода на Балканите – конференция на Euractiv България

| обновено на 04.06.21 в 19:12

Медийната свобода в цяла Европа трябва да бъде подкрепена, но положението на Балканите е особено тежко – независимите медиите са в риск и сами няма да оцелеят – това са част от заключенията, които направиха вчера участниците в конференцията, организирана от Euractiv България. Георги Готев, създател и издател на Euractiv България и модератор на конференцията, и Елена Йончева, евродепутат и участник в конференцията, коментират в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ кои са значимите проблеми пред журналистите и медиите в България и на Балканите.

Георги ГотевАко не се борим за нашата професия, демокрацията ще загине. Но вече има оптимизъм и той се свързва с края на един авторитарен режим в България, на фона на една неочаквана международна подкрепа, която завчера дойде от САЩ – това, което малцина се осмеляваха да изговорят в България, се превърна в законодателен акт в Съединените щати

В България се преструват, че това няма никакво значение, че никой не чете разследванията на „Капитал“, Биволъ“, „Bird.bg“, Валя Ахчиева, а на Запад представлява огромен интерес. 

Излизането от стереотипите у нас ще е дълго и мъчително. Гледам всеки ден българските национални телевизии и не виждам никакви признаци, че идва свободата. Въртят се едни и същи муцуни, които повтарят опорни точки – че нищо не се е променило, че досега България се е развивала успешно и че всяка промяна носи рискове. Това означава, че „дълбоката държава“ в България се контролира много изкъсо от мафията и от ГЕРБ. 

Но аз съм оптимист, защото медийната среда много зависи от състоянието на правовата държава, а в България вече има поле за завръщането на парламентаризма и да се възстановят институциите, защото те – институциите – съществуваха, но не си вършеха работата и всички чакаха един човек да решава и казва всичко. Но ледът се пука и нещата ще се променят, защото хората проговориха и всичко ще се изясни напълно.“

Елена ЙончеваКомисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще изпрати своя мисия в България, защото според колегите проблемите с корупцията в България са приоритет. 

Елена Йончева

Една от темите на мониторинговата група са и медиите, защото журналистите и журналистиката в България ги убиват бавно и това се прави много систематично. В България има крах на медийната свобода. Механизмът, който притисна българските журналисти да не говорят, е елементарен – заплахи, SLAPP (стратегическо дело срещу публично участие), при което водещата идея е не да бъдат спечелени делата, а да бъдат отказани медии, активисти, неправителствени организации и т.н. от активна гражданска позиция под страх от присъди или непосилни финансови санкции. И разбира се, когато знаеш, че ако надигнеш глас, срещу теб ще се стовари цялата държавна машина, разбира се, че ще има страх и самоцензура. 

Вчера имах среща с евродепутата Вера Йоурова и предложих европейско законодателство, което да обяви SLAPP делата, през които се преследват журналисти за работата им, тези дела да се обявят за недопустими. Както и много важно – европейски средства за медии да не се раздават през национални правителства, за да отрежем възможността която и партия да дойде на власт – тя да не използва този инструмент, за да държат медиите в подчинение. 

Битката, която водим, няма да свърши след няколко дни, но ми се струва, че нашето общество все още има съпротивителни сили и прекрасни журналисти, които са готови да отстояват своите права.“

Чуйте интервютата от звуковите файлове.


Снимки – Euractiv България, БНР (архив) и БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна