Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациент: Такива неща се случваха в Пакистан и Ирак преди 25 години

Как отеква скандалът с трансплантациите

Юрист: Доверието в трансплантациите се занулява

Снимка: БГНЕС

„Продължавам да съм шокиран от това, което чух. Когато говорим за трансплантации, има една ключова дума – доверие. За да има донорство, трябва да има доверие, а този скандал убива доверието. Това е чудовищно, което се е случвало.“ Този коментар направи пред БНР единственият двойно трансплантиран българин – Георги Пеев от Хасково, след разкритията, оповестени от Министерството на здравеопазването за нарушения в процеса на трансплантации у нас.

Такива неща се случваха в Пакистан и Ирак преди 25 години, допълни Пеев. 

„Твърде добре познавам системата. Това, за да се случи, е минало през страшно много хора“, посочи той.

„Трансплантолозите в България не са като автомонтьорите – те не са толкова много. Това не е един автомонтьор да хване част от една кола и да я сложи в друга кола.“

Държавата трябва да има човешко отношение към трансплантациите. Когато върнем доверието в здравеопазването, тогава ще се оправят и трансплантациите. На този етап няма как да стане. Всичко е счупено по веригата“, категоричен е Георги Пеев.

Доверието се занулява, смята адвокат Надежда Славчева, която има докторантура по трансгранична здравна помощ. Тя изтъкна, че нормативната ни уредба за трансплантациите е богата и изчерпателна, но е под въпрос нейното спазване.

Лекарите не са тези, които да издирват истината дали дадени лица са роднини и да оспорват документи, но могат да сигнализират, смята адвокат Славчева.

Преди да се извърши вземане на органи от даден донор, цялата документация от лечебното заведение в комплект отива в ИА „Медицински надзор“ 7 дни преди вземането, уточни тя.

Много хора участват в този сложен процес, няма как да са един или двама, каза Славчева.

Не знам дали става въпрос за затваряне на очите или неглижиране, или някакъв автоматизъм в процедурата. Като юрист очаквам да излязат официални данни.“

„Евротрансплант“ е един блян, от който сме доста далеч“, обобщи Надежда Славчева, запитана отдалечава ли се страната ни от членство в европейската мрежа за трансплантации. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна