Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5-годишен връх на британските потребителски нагласи след разхлабване на противоепидемичните мерки

Настроенията на британските потребители се повишиха през май до най-високото си ниво от пет години насам в резултат на очакванията за по-голяма сигурност на работните места и повишаване на цените на жилищата, съобщи в понеделник социологическата компания YouGov, цитирана от Ройтерс.

Данните на YouGov и на Центъра за икономически и бизнес изследвания (Cebr) са пореден сигнал за бързото възстановяване на икономиката на Великобритания през второто тримесечие, когато бяха разхлабени противоепидемичните ограничителни мерки в сила от началото на годината за редица търговци на дребно, пъбове и ресторанти.

"Без да смущават от необичайно влажното време миналия месец, британските потребители се възползваха максимално от новата си свобода на движение и започнаха да харчат свободно в магазините и в хотелиерския сектор", отбеляза Кей Нойфелд, ръководител на прогнозите в консултантската фирма Cebr.

Индексът на потребителските нагласи на YouGov нарасна през май с 3,1 пункта до 113,6 пункта, достигайки най-високо ниво от април 2016 г.

Перспективите сред работещите в Обединеното кралство относно сигурността на техните работни места през следващите 12 месеца пък достигнаха през май исторически връх, като съответният индекс на YouGov се повиши с 5,1 пункта до 118,9 пункта.

Нарастване с 4,3 пункта до 1230 пункта отбеляза и индексът, оценяващ броя на притежателите на домове, които вярват, че тяхната жилищна стойност е повишила стойността си през предходния месец, докато индексът на очакванията за стойността на техните жилища през следващите 12 месеца се повиши с 4,0 пункта до 129,7 пункта.

Проучването на YouGov/Cerb идва само дни, преди в петък да бъдат оповестени данни за БВП на Великобритания през април, като очакванията са британската икономика да нарасне с 2,2% спрямо март и със солидните 27,6% спрямо година по-рано, когато беше в сила първия противоепидемичен локдаун на острова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна