Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки адвокати на протест пред Съдебната палата срещу закриване на районни съдилища

Мълчалив протест на адвокати преди столичната Съдебна палата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки адвокати от различни места в страната се събраха пред столичната Съдебна палата на мълчалив протест срещу одобрения от Висшия съдебен съвет модел за реформа на съдебната карта.

Освен адвокатурата, несъгласие с предложението за закриване на част от районните съдилища изразиха през последните дни и над 500 съдии, представители на неправителствени организации, Съюзът на съдиите в България и местни общности.

Съдии от Софийския районен и Софийския градски съд подкрепиха тази вечер протестиращите адвокати.

"Това, което се случва в момента, е че правосъдието бяга от отговорности и в крайна сметка гражданинът е лишен от правосъдие, заради това, че няма директен достъп, какъвто има в момента. Това разбира се може да бъде оптимизирано, но достъпът до правосъдие се ограничава, а ние като адвокати, в крайна сметка, това ние е основната задача. На нас ние е сравнително лесно в София - ето я Съдебната палата, ето ви го Районния съд малко по-надалеч. Има обаче места, които са много по-проблемни и там е е всъщност разковничето", посочи новоизбраният председател на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

"Този порочен начин на решаване на проблема рефлектира негативно сред една голяма част не просто от българските магистрати, а въобще на българския народ. Аз мисля, че, например, град като Панагюрище, който е жив град с млади хора, с работеща индустрия, едва ли е точно града, който би трябвало да му бъде закрит Районния съд. В опит да се реши един проблем се създават много други", коментира съдия Емил Дечев


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна