Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велислав Минеков обяви, че ще подаде сигнали до европейската прокуратура за злоупотреби с европейски средства по три проекта

Минеков сезира Кьовеши за злоупотреба с 4,5 млн. евро по проекта за Ларгото

Изключително тежко е състоянието на НДК, загубите са над 86 млн. лв., но няма да допусна приватизация на двореца, каза министърът на културата

| обновено на 08.06.21 в 12:35
Министърът на културата проф. Велислав Минеков даде пресконференция в галерия „Средец”.
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви, че ще подаде сигнали до европейската прокуратура за злоупотреби с европейски средства, свързани с три проекта - за ремонта на Ларгото в София, където, по думите му са изчезнали близо 4,5 млн. евро, за галерията "Квадрат 500" и реставрацията на крепостта в местността Яйлата.

На пресконференция министърът на културата заяви, че е заварил във ведомството неща, които са потресаващи по отношение на финансови загуби и евросредства.

По проекта за Ларгото проф. Велислав Минеков каза, че е получил становище от ОЛАФ, което носи гриф „секретно“ и много малко от нещата, които пише в документа, може да сподели, но посочи:

„Становището на ОЛАФ по отношение на реставрацията-ремонт в Ларгото: много от нещата вътре не мога да ви споделя - става дума за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича, близо 4,5 милиона евро от целия проект. Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет“.

Министърът каза още, че тези средства трябва да се върнат.

Освен това той коментира и средствата по проект за „Квадрат 500“, който също ще бъде подаден към европейската прокуратура за проверка.

Още средства, които са използвани в нещо, което министърът определи като бутафория – това е „имитационната крепост в Яйлата за 1,6 милиона евро от итонг и гипс“.

Още една тема беше засегната на пресконференцията на служебния министър на културата – изключително тежко е състоянието на Националния дворец на културата според него. До първи януари тази година загубите на НДК възлизат на 86,5 милиона лева, това е повече от целия бюджет на Министерството на културата, каза проф. Минеков. Той посочи, че няма да разреши приватизация на НДК, въпреки че е чувал за такива намерения.  Министърът беше категоричен, че няма да допусне приватизация на НДК.


Миналата седмица по време на протест срещу главния прокурор Иван Гешев проф. Минеков анонсира, че ще сезира европейските разследващи органи:

„Ще информираме нашите приятели в Европа. Другото е, много ми е приятно, че ще заработя съвместно с госпожа Кьовеши. Аз съм ѝ приготвил серия от изненади - европейски средства, които са потънали. Някои неща идват и от ОЛАФ, не само проекти, които съм проверил сега, по време на ревизията, и ще изскочат още тези дни. Ще бъда министърът за първи път в историята на това министерство, който всяка седмица ще дава пресконференции“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна