Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пол Гиван сменя Арлийн Фостър като първи министър на Северна Ирландия

Арлийн Фостър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пол Гиван е новият първи министър на Северна Ирландия. Той ще наследи Арлийн Фостър, която се оттегли след бунт в нейната Демократична юнионистка партия във връзка с проблемите след Брекзит.

Постът на първи министър по принцип се полага на лидера на най-голямата северноирландска партия, която в случая е Демократичната юнионистка партия.

За лидер на партията на мястото на Арлийн Фостър вече бе избран Едуин Пуутс, но той отказа да стане първи министър. Напрежението в партията обаче остава и нейни членове я напуснаха, недоволни от нейната линия.

Пол Гиван бе сред основните фаворити да заеме мястото на Арлийн Фостър, но след като Едуин Пуутс спечели лидерската надпревара в партията, вече нямаше съмнение, че той ще стане първи министър поради близостта му с Пуутс.

Гиван е на 39 години и ще бъде най-младият първи министър на Северна Ирландия. Той поема поста в трудно време на напрежение около прилагането на Протокола  за Северна Ирландия и между юнионистите и републиканците.

Името на Гиван бе замесено в голям политически спор през 2016 година, когато като министър на общностите взе решение да съкрати финансирането за изучаване на ирландски език.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна