Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц.Васил Велчев: Повторната употреба на стимулиращи устройства за сърдечната дейност е абсолютно забранена

У нас функционира регистър на всички имлантирани кардиостимулатори и дефибрилатори

Доц. Васил Велчев, завеждащ сектор „Електрокардиостимулация“ в МБАЛ "Св. Анна"
Снимка: болница Света Анна

„Правилата за употребата на тези устройства се покриват с тези правила, които важат за всички видове импланти вътре в човешкото тяло и към момента повторната употреба на подобен тип устройства е абсолютно забранена от нормативната уредба“, каза пред БНР доц. Васил Велчев, завеждащ сектор „Електрокардиостимулация“ в МБАЛ "Св. Анна" в опит да изясним след запитване до „Хоризонт“ от близки на починал пациент, защо скъпи стимулиращи устройства за сърдечната дейност не е възможно да се дарят, за да се имплантират подкожно на друг пациент.

Става дума за електрокардиодефибрилатор, при които има варианти, покрити изцяло от НЗОК, и такива, които се покриват частично.

„Това което представихте като казус наистина е абсолютно невъзможно апаратът да бъде експлантиран и имплантиран на друг пациент. Това преди време, преди 30 години, може и да било допустимо, но в момента не е позволено от нормативната уредба. Апаратите, които могат да дадат дефибрилация, те биват няколко вида, но всички те са сложни машини с високо ниво на поддръжка и фирмата, която ги доставя е ангажирана с това, те да функционират абсолютно правилно“, поясни още специалистът.

„Когато апаратът се имплантира веднъж в пациента, тази гаранция важи за него. И есплантацията, без съгласието на фирмата производител сваля от нея абсолютно всякаква отговорност затова как функционира апаратът. Представете си, ако такъв апарат дава неадекватни шокове, тоест, ако той примерно се „обърка“ и не разпознае вашия ритъм и в състояние, в което ви сте добре, а той даде електрически шок, това ще е като вид мъчение…“, даде пример доц. Велчев.

По думите му в някои много бедни държави има регулация, която позволява многократно използване на апарата.

Доц.Васил Велчев, проф. Божидар Финков и д-р Низар Рафаи

Според доц. Велчев у нас функционира регистър на всички имлантирани кардиостимулатори и дефибрилатори и този регистър е изискуем от НЗОК,  за да може да ви бъде реимбурсирано устройството – може да се проследи историята на всеки един пациент, там е фабричният номер на импланта.

„Това важи за всички устройства – частично или напълно заплатени от пациента. В момента НЗОК плаща за всички устройства - частично или изцяло. Реимбурсацията се покачи последната година от 6000 на 8500 лв. Пациентът доплаща разлика в размер на между 500 до 5000 лв. за нашата болница“ каза още доц. Велчев.

По думите му никой няма интерес да има нарушения, защото всеки е заинтересован да се спазват тези правила.

„За да има черен пазар на такива устройства, трябва да има лекар, който да го прави. А ако повторно вкараш в регистъра използвано устройство, той не го приема и така че това би наложило този , който го прави да има някакви фалшиви серийни номера, аз съм 99 на сто убеден, че такъв пазар няма“, заяви доц. Велчев.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!