Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Мария Петрова:

Скандалът с трансплантациите – нужни ли са законодателни промени

Не смятам, че има нужда от кой знае какви промени в Закона за донорството, по-скоро има нужда от промени в самата система

Болница „Лозенец“
Снимка: БГНЕС

Трансплантации и донорство – нужни ли са законодателни промени след скандала в болница „Лозенец“, има ли злоупотреби и прескачат ли се пациенти за трансплантация?

Адв. Мария Петрова прави своя първи коментар в “Нашият ден“ след изнасянето на данни за злоупотреба в болница “Лозенец“:

“Изнасянето на тези данни безспорно е притеснително, безспорно говори за множество проблеми.

Ние, като общество, трябва да продължаваме да се борим за това системата да работи правилно и донорството да се развива. Защото това е едни изключително хуманен акт, признак на много висока човечност и човеколюбие, нещо, което с развитието на медицината и с развитието на обществата е постигнато с немалко усилия.

Не бива подобни скандали да стават пречка или предпоставка да губим доверието на обществото в именно това развитие на медицината."

Има ли нужда от промяна на законодателството за трансплантации и донорство

"Това е един много дълъг и сложен въпрос, но, ако говорим в частност за казусите, които вълнуват обществото в последните седмици, ако вземем предвид само донорството на органи, не смятам, че имаме нужда от кой знае какви промени в закона.

По-скоро имаме нужда от промени в самата система. Защото това са едни много дълги процеси, които изискват размяна на различна документация. До такава степен трябва да се документират нещата, примерно когато говорим за жив донор, трябва да има трима лекари, които да оценят неговото здравословно състояние и те са абсолютно независими от екипа, който ще извърши трансплантацията.

Трябва да се подадат медицински документи. Трябва да се направят нотариално заверени съгласия. Трябва да се изготвят още куп други заявления. Това не е нещо, което се случва от днес за утре.

Именно това беше предпоставка да изляза и да кажа, че за мен става въпрос за организирана престъпна група. Трябва ни по-добра прозрачна и ефективна система за контрол над този процес.

Защото, докато в България всичко се развива на хартия с внасяне от този на онзи, от ръка на ръка, без да има възможност да проследим реално какво се случва, бидейки всичко на хартия, тя колкото лесно се появява, толкова лесно изчезва."

Къде се намират данните на чакащите трансплантации

"Това е един много тъжен въпрос. Защото допреди няколко години буквално, а и все още – част от чакащите стоят буквално в една тетрадка.

Отделно от това се вложиха немалко средства в Агенцията по трансплантациите, която се сля в Агенция "Медицински надзор".

Да се направи електронна система, но тя все още не функционира пълноценно. Защото в нея има пропуски, които дават възможност, първо,  за манипулация, второ, забавят работата на екипите. И трето, когато има човешки фактор, не може 100% да се разчита – който не работи, той не греши.

Ако има един алгоритъм, който да спести голяма част от процесите на хартия и да елиминира грешките – волни или неволни, които възникват в този процес, бихме могли да говорим за сравнително добре работеща система.

Но данните за тези хора са в момента в Изпълнителна агенция медицински надзор, към която след обединението на одита и трансплантациите беше създадена в началото на 2018 г.

Държа да подчертая, че всички, които работят по донорските ситуации, са хора, които преминават обучение на всеки две години.

България е изключително изостанала по отношение на донорството и трансплантациите. И подобни тревожни данни не би следвало да са предпоставка тотално да губим доверие от това нещо, а по-скоро трябва да са сигнална лампа за това, че трябва да се направи нещо системата да работи по-добре.

И това нещо няма да приключи дори с осъдителни присъди, защото никой от нас няма полза от това да вижда лекари в затвора, но всеки има полза от това да види работеща система. Тя трябва да дойде с достатъчно информирано общество с натиск към институциите и със създаване на прозрачност за такъв тип процеси, за да не се поставя под съмнение кой кого е прередил, защото извън правната същност и проблема и извършеното престъпление имаме голям морален дефицит в един такъв акт."

Възможно ли е да се докаже какво точно се е случило

"Аз нито съм разследващ, нито прокурор, но от позицията ми на специалист по медицинско право мога да кажа от правна гледна точка и какво изисква законът, за да разкрием какво се е случило. И ако има престъпление, съответните органи да си свършат работата.

На първо място, трябва да се изземе цялата документация. Защото в тази документация стоят подписите на не един или двама лекари от различни болници. Понеже скандалът коментира една от реномираните болници, искам да напомня, че трансплантации се осъществяват не само в тази болница. Съмнения и основания да се проверят и останалите болници винаги е имало.

Да се изземат документите, да се види чии подписи стоят там, да се разпита нотариусът, който е взимал съгласие от тези хора, които са декларирали, че са роднини. Да се извършат необходимите проверки и след това, ако има събрани достатъчно данни за извършени престъпления, тук вече да се намеси прокуратурата."

Чуйте Мария Петрова в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, БНР, Pixabay

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени