Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Янев:

Издирването на майор Терзиев продължава, надеждите не са големи (ВИДЕО)

| обновено на 09.06.21 в 16:18
Снимка: Радио Варна

"Спасителните и издирвателни операции в Черно море продължават. За съжаление, предвид времето, което е минало от часа на инцидента, и всички налични данни по отношение на температура на водата и течения, колкото и е здрав да е човек, надеждите ни за намирането на майор Терзиев не са големи, независимо от това операцията продължава. Черната кутия на самолета все още не е намерена. До края на деня ще бъде взето решение как точно да продължи операцията".

Това каза на брифинг служебният премиер Стефан Янев след инцидента с МИГ-29 в района на Шабла. Към момета са намерени вещи и материали, които ще бъдат изследвани, каза още Янев. 

"Независимо колко е здрав човек и организмът му, надеждите за намирането на нашия пилот майор Терзиев не са големи. Операцията продължава".

Операцията по издирването на пилота протича вече над 12 часа. Изтребителят от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите 40 минути след полунощ. Пилотът майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево, началник на щаб на ескадрила, е изпълнявал тренировъчна задача, част от тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“.

Премиерът Янев съобщи, че издирването на черната кутия на изтребителя ще продължи и утре. Ще се търси от специализирана техника и специализирани водолазни екипи. Предполага се, че останките на самолета са на дълбочина от порядъка на 70 метра.

Възможно е при необходимост да участват в търсенето и съюзни сили, които са специализирани в издирвателни дейности. Учението в Шабла вече е прекратено, съобщи Янев. 

"По време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел, тъй като е нощен полет. Преди този самолет е летял друг, от порядъка на 30 км разстояние е пуснал летяща цел. Летящата цел се е отворила и тя е започнала да пада, но нещо се е объркало и това е наложило допълнителна маневра от страна на майор Терзиев. Той е поразил целта, това е заснето от другия самолет. Майор Терзиев е докладвал, че е поразил целта и малко след това връзката е прекратена. Техническото състояние е било добро, каза Янев, като уточни че с машината преди това е извършен друг полет и сходна задача.

Самолетът МиГ-29 е паднал във водата на около 5 километра от фара на Шабла, каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Майор Терзиев е отличен пилот първи клас, подготвен, досега не е имал никакви забележки по неизпълнение на задачи и летателни качества, добави още Янев.

"Проверката на техниката е постоянен процес, която се прави периодично и която включва различни етапи - подготовка за полет, предполетна подготовка, следполетна подготовка.

Това е наистина един всеобхватен процес, който се контролира на много нива от различни хора, тъй като техниката е много сложна, процедурите са много и всеки човек трябва да бъде контролиран в действията си, за да минимизираме шанса човешка грешка да бъде причина за неизправност", каза командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитът Петров.

Операцията по търсене и спасяване и по издирването на останките на самолета ще продължи, докато не изгубим последна надежда. Всички възможни средства на ВМС са в района, отбеляза началникът на отбраната Емил Ефтимов.

Подробности във видеото:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!