Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лаура Кьовеши ще се срещне с Иван Гешев и с Янаки Стоилов

| обновено на 10.06.21 в 11:44
Лаура Кьовеши
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши пристига на двудневно посещение в България, съобщиха за програма "Хоризонт" от европейската прокуратура. От съображения за сигурност подробностите за програмата ѝ са много оскъдни. 

Очаква се тя да се срещне с правосъдния министър Янаки Стоилов, с главния прокурор Иван Гешев, с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и с четиримата български магистрати, които Колегиумът на Европейската прокуратурата одобри за европейски делегирани прокурори. 

Ясно е, че в петък на обед ще даде пресконференция

Още при старта на институцията, която трябва да разследва престъпленията срещу финансовата система на Европейския съюз, Кьовеши каза, че планира да посети България и че една от темите ще е непопълнената квота от страна на България. 

Преди дни тя имаше кратка среща с министър Янаки Стоилов, на която също е станало дума за вакантните позиции за европейски делегирани прокурори. Ето какво каза за това Стоилов:

"И се очаква по най-бързия начин тези въпроси да бъдат решени, както от страна на България по отношение на непопълнените места, така и по отношение на няколко държави, които още не са приключили своите процедури за излъчване на европейските прокурори. Предполагам, че в разговора си с представителите на прокуратурата това ще бъде основната тема". 

С Лаура Кьовеши в София пристига и eвpoпeйcкият пpoкуpop Teoдopa Гeopгиeвa. След срещите с институциите двете ще се видят и с четиримата одобрени делегирани прокурори - Димитър Беличев, Бойко Калфин, Светлана Шопова и Вероника Трифонова. Останалите шестима, подбрани от Прокурорската колегия, не бяха одобрени от Колегиума на Европейската прокуратура. Малко след това Прокурорската колегия на ВСС прекрати процедурата, а членовете ѝ отложиха въпроса за обявяването на нова. 

Създаването на Европейската прокуратура се проточи 8 години, след като по предложения регламент от 2013 година от Европейската комисия не бе постигнат консенсус от страните-членки. През 2017-а година 17 от тях поискаха предложението да бъде отнесено до Европейския съвет, където европейските лидери също не се разбраха по въпроса. Същата година 16 държави уведомиха институциите, че ще започнат да работят по нейното създаване чрез засилено сътрудничество по член, по който не се изисква одобряване от Съвета. Трудно бе постигнато съгласие и около фигурата на главния прокурор, след като лявоцентристкото правителство на Румъния опита да бламира избора на Кьовеши и в Съвета, и в Европейския парламент чрез своите евродепутати.

В момента в европейската прокуратура участват 22 страни членки, сред които и БългарияИзвън нея на този етап са Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Швеция. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна