Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два протеста в подкрепа на проф. Тодор Кантарджиев

Димитър Фердинандов: Проф. Тодор Кантарджиев знае как да се справим с пандемията, а тя не отминала

| обновено на 10.06.21 в 19:58
Снимка: Анелия Джамбазка, БНР

„Ние подкрепяме протеста на колегите на проф. Кантарджиев пред НЦЗПБ защото неговото отстраняване от страна на министъра на здравеопазването не е в най-доброто време, в което да се разделим с толкова важен и обичан специалист“, каза в „Преди всички“ Даниел Фердинандов от Фейсбук общността „Наука в кризата“.

Те организират втория протест пред Министерство на здравеопазването от 13 часа с искане за връщането на поста на проф. Кантарджиев като директор на НЦЗПБ.

„Видяхме още смяна на ръководители и в други болници, но такъв спонтанен протест никъде няма. Вече около 5000 са подкрепящите връщането на проф. Кантарджиев в онлайн подписката. Важно е да кажем, че ние все още се намираме в здравна криза, коронавирусът не е изчезнал, ситуацията е много деликатна и с появата особено на индийския вариант, при който боледуват много млади хора. Това, което се вижда тук във Великобритания, където съм аз, вече има болни хора между 12 и 25 години. Което ако се случи в България, пак може да нямаме учебна година", разказа още пред БНР Фердинаднов.

"Затова е важно човек като проф. Кантарджиев, който познава ситуацията, знае как да подходи, ръководи с твърда ръка, познава начините за справяне с пандемията, такъв специалист да го запазим поне докато се справим с кризата“, заяви още Феридинандов.

Няколко дни служителите от Националния център по заразни и паразитни болести протестират в подкрепа на проф. Тодор Кантарджиев пред сградата на центъра.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени