Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Славов: Машинното гласуване е системно саботирано

Петър Славов
Снимка: БГНЕС

Абсолютно необяснимо е повече от тройното поскъпване на машините за гласуване, заяви пред БНР юристът Петър Славов от „Демократична България“.

„Налице е изумителна разлика в цените – в цената, която беше предложена при предишната доставка на 9600 броя и сега, за евентуалните допълнителни 1500 броя“, коментира той в предаването „Преди всички“.

Според Славов новият състав на Централната избирателна комисия е заварил тежко наследство и е трябвало да действа активно в редица сфери, включително популяризирането на машинния вот, „докато старият състав на ЦИК системно го саботираше“.

Славов вижда в усилията на служебното правителство и на ЦИК стремеж да се намери решение за машинното гласуване. Той е „сдържан оптимист, че ще се доставят, ще се намерят още около 1000-1500 машини и терминали, има и възможност те да бъдат наети“.

„Законът беше пределно ясен още 2017 година – включително миналото мнозинство на статуквото само го беше променило 2019-а да се гласува само машинно и то навсякъде, практически без изключения. В последния момент преди местните избори тогава и евровота хоп, пак промени закона и вкара тази възможност за т.нар. хибридно, смесено гласуване, с всичките му недостатъци, които ги видяхме на последните избори. Аз бих говорил за системно саботиране на машинното гласуване, защото е ясно, че партиите на статуквото не го харесват.“

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна