Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Устойчивото развитие - все по-достъпно

Снимка: архив

Повече от 220 проекта във всичките 27 държави членки ще подкрепят техните усилия в разработването и изпълнението на национални реформи за засилване на растежа.

Тези действия ще се осъществяват в рамките на т.нар. Инструмент за техническа подкрепа и са част от многогодишната финансова рамка за периода от 2021 до 2027 г. и плана за възстановяване на Европа.

В тази насока работят и студенти от европейски университети в рамките на инициатива на Европейския институт за иновации и технологии. Акцентът е постигането на устойчива мобилност, съобщи доц. Валентина Макни от Икономическия университет във Варна. Висшето училище е партньор в предприемачески алианс, в който университети, предприемачески центрове, акселератори и НПО разработват проекти, които се вместват в изискванията на т.нар. Зелена сделка.

Българските екипи са три. Официалното им представяне е в средата на юни, а целта е разработките им да намерят приложение в страните членки и да доведат до по-устойчиво развитие. Провокирани от пандемията, безконтактните доставки и плащания или към насърчаването на по-зелен бизнес, те целят да бъдат приложени и в различни публични институции и администрации.Репортажът е част от рубриката "Рестартирай Европа".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.