Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сандов: Не бива институциите да стават асистенти на омразата

Борислав Сандов
Снимка: БГНЕС

Традиционният юнски гей прайд в София тази година ще се проведе на фона на зачестяващи заплахи към ЛГБТ общностите.

От едната страна е отявлената хомофобия на крайнодесните политически формации, от другата – мълчанието на останалите партии заради електоралния риск.

У нас съществуват ултранационалистически групи, които продължават да насаждат омраза, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Борислав Сандов, съпредседател на „Зелено движение“, което е част от коалицията „Демократична България“. Според него са налице „опити буквално за унищожаване на хора, които са с тези различни убеждения“.

Важно е всеки един да бъде защитен, в Конституцията пише, че всеки се ражда равен по достойнство и права, подчерта Сандов. Според него тук е ролята на държавата, която не трябва да разделя хората и да им слага етикети.

„Българската държава чрез своите институции следва да оказва съдействие и защита на онези хора, които биват атакувани, само защото имат различна сексуалност. Това българските институции най-накрая трябва да го осъзнаят, защото иначе стават асистенти на омразата.“

Не може малцинствата постоянно да бъдат изолирани, маргинализирани, срещу тях да се допуска ксенофобия, заяви още Борислав Сандов. Той смята, че са налице пропаганда, реч на омразата и манипулации, „за да продължи обществото да има такова отношение към тази група хора“.

Политическите партии, които създават подобни нагласи в обществото, са съучастници в този процес, а „онези, които мълчат активно, прикриват тези престъпления от омраза, които продължават да се случват в България“, изтъкна Сандов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна