Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнението по закона „Магнитски“ към списъка с фирми на база свързани лица

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

На всички държавни и общински предприятия е наредено да проверят дали имат договорни отношения с хората и фирмите, санкционирани по американския закон "Магнитски". Но правителството още не е получило отговор от въпросните предприятия, обяви днес служебният министър на финансите Асен Василев.

Василев обяви, че допълнението от снощи към списъка с фирми, свързани с обявените българи по закона „Магнитски“, които подлежат на санкции, е на база свързани лица: 

„Тези допълнителни юридически лица са идентифицирани като контролирани, т.е. с над 50% от съответните физически лица“. 

Василев добави, че на всички общински и държавни фирми са дадени указания да огледат действащите си договори и взаимовръзки, но все още няма обратна връзка дали има такива. 

Министърът обяви още, че решението на правителството дефинира много по-тясно кои са свързани лица отколкото в Данъчно-осигурителния кодекс и по Закона за КПКОНПИ и допълни: 

„Причината да е толкова тясно е наистина да се ограничи кръгът и ефектът върху държавните дружества. Ако погледнете Закона за обществените поръчки, там има много ясно изключение, ако една обществена поръчка би нанесла щета, икономическа или застрашила икономическата и националната сигурност на страната, това лице може да бъде изключено по допустимост. Така че ние смятаме, че решението на Министерски съвет е напълно в границите на закона“. 

Следващ парламент може да реши дали на партията на Васил Божков „Българско лято“ може да бъде отнета субсидията по Закона за политическите партии, ако формацията спечели  над 1 процент на предстоящите избори, коментира още финансовият министър Асен Василев. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна