Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кьовеши пристигна в България

Тя  е на работно посещение у нас - първото след официалния старт на Европейската прокуратура

| обновено на 10.06.21 в 21:28
Снимка: БГНЕС
На работно посещение в България е главният прокурор на ЕС Лаура КьовешиСтраната ни е първата, която тя посещава, откакто ръководената от нея институция започна да работи на 1 юни

Краткият анонс за посещението на Кьовеши от офиса ѝ в Люксембург беше, че е в София, за да призове да се ускори процедурата по избиране на нови български делегирани европрокурори.

Веднага след пристигането си в София тя се видя със служебния правосъден министър Янаки Стоилов. Дойде пеша до министерството, пред което я чакаха и аплодираха протестиращи, които от няколко дни искат оставката на главния прокурор.

На срещата Янаки Стоилов ѝ е казал, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима. Тя пък е подчертала, че за институцията ѝ е много важно всички делегирани прокурори да заработят своевременно.

Лаура Кьовеши е била категорична, че с българската прокуратура е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Пред Янаки Стоилов европейският главен прокурор е заявила, че разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, трябва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

В информацията, разпространена от прокуратурата, не се споменава за непопълнената квота за европейски делегирани прокурори.

Под скандирания „оставка“  главният прокурор Иван Гешев прие в столичната Съдебна палата европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Със снимка и кратко съобщение в „Туитър“ Гешев съобщи, че се е видял с Кьовеши:

"С европейския главен прокурор обсъдихме предизвикателствата пред магистратите в борбата срещу организираната престъпност, корупцията и злоупотребите с европейски средства", написа обвинител №1 в социалната мрежа, допълвайки, че е поздравил Кьовеши за старта на работата на европейската прокуратура.

По-късно от пресцентъра на държавното обвинение съобщиха, че освен това главният прокурор Иван Гешев е изразил увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между двете институции по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност.

Срещата Гешев - Кьовеши се проведе в Съдебната палата в София, около която имаше засилено полицейско присъствие и протест. Ул. „Позитано“, както и съседната улица, бяха затворени от полицейски кордон, което разгневи протестиращите и се стигна напрежение и лек сблъсък между полицаите и демонстрантите, които искаха да стигнат до входа на Съдебната палата, но не бяха допуснати.

Протестите с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет започнаха още в началото на седмицата пред столичната Съдебна палата, където беше организирана "условна блокада".  Днес протестиращите издигнаха плакати на български, на румънски и на английски език, призовавайки Лаура Кьовеши да не вярва на обвинител №1 Иван Гешев, когото наричат „мафиот“, скандирайки „Гешев е позор!“ и "Оставка!".

Преди да отпътува утре Кьовеши ще даде пресконференция в Дома на Европа.

Лаура Кьовеши и Янаки Стоилов, снимка: БГНЕС

Протест пред Министерство на правосъдието преди днешната среща на Лаура Кьовеши с Янаки Стоилов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна