Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пътеводител към себе си“ - практичен интерактивен наръчник за жени

Снимка: Pixabay

Академия „Екатерина Каравелова“ създаде практичен наръчник за жени, който помага за самоусъвършенстване и по-добра реализация. 

В интервю за БНР основателката на академията Марина Кисьова Де Хеус посочи, че идеята им хрумнала, защото „определено има проблем с ниска самооценка и самоувереност“. 

Пътеводителят бил създаден, след като програмата за личностно развитие на академията била блокирана заради пандемията. Така дейностите по нея били преобразувани в практичен инструмент – „Пътеводител към себе си“.

„За да може да достигнем до много повече жени и момичета в различни кътчета на страната.“

Самият пътеводител е практичен дневник – интерактивна книга с теория, илюстрации и упражнения, които могат да се изпълняват индивидуално, изтъкна Де Хеус.

Автор на пътеводителя е Нора Стефанова.

„Ние не даваме отговорите – това е много важен момент в психологията. Най-важното нещо е човек сам да достигне до отговорите и най-добрия път в съответната ситуация“, подчерта Марина Кисьова Де Хеус в предаването „Преди всички“. По думите й наръчникът провокира с въпроси, които много рядко си задаваме.

Не е лошо да си активен за това, което искаш да се случи в живота ти, посочи друг акцент в наръчника Марина Кисьова Де Хеус.

В нашата култура ние сме учени на „скромността краси човека“. Разбира се, в едни нормални граници, но когато виждаме, че наистина сме способни в нещо, ние трябва да отстояваме това, което сме постигнали и знаем, за да вървим напред.“

Друга инициатива на Академия „Екатерина Каравелова“ представя активни жени с различни истории от различни професионални сфери, които могат да вдъхновяват.

Една такава дама е енологът Елизабет Портева. Тя работи в семейна винарска изба и представлява четвърто винарско поколение от село Брестовица.

В България съотношението жени – мъже в тази професия е горе-долу равно, въпреки това е предизвикателство за жена да работи в изба, обясни тя.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна