Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите в журналистиката: Мирослав Арабаджиев

Мирослав Арабаджиев
Снимка: личен архив

11 юни е. Ден, който със сигурност слага край на един дълъг и странен период за Европейските футболни първенства. Европа пак ще брои, но без да навлиза в статистиката на пандемията. В следващия месец тя ще отчита само красиви попадения на световни терени. UEFA EURO 2020 започва с двубоя Турция – Италия, който ще постави началото на най-очакваното емоционално пътуване в света на спорта. Мирослав Арабаджиев е едно лицата, които ще водят зрителите през цялото това време.

Младият спортен журналист е част от екипа на NOVA от 2015 година. Първите си мачове обаче коментира още в детска възраст. В тях човекът-футбол е по-големият му брат, а теренът – компютърните игри. Още оттогава развива интуицията си към играта и начина, по който да говори за нея. През последните шест години прави именно това – говори за спорта като за любим човек, но не забравя и основната си задача – да бъде максимално коректен и обективен в изказванията си и да предава информацията на хората по възможно най-достъпния и интересен начин.

За Мирослав професията на спортния журналист е един мост към щастието, най-вече в личен план. Всеки ден на телевизионния екран – било то като водещ, коментатор или репортер – той изживява мечтата си. Както и отговорността към нея. Напълно съзнава, че спортната журналистика има тежката задача да бъде медиатор между спорта и начина, по който хората го възприемат, а самият той като журналист формира отношението и нагласите към него. Диктува настроението и усещанията на зрителите. 

Затова и подготовката му никога не спира, както и възможностите да черпи от опита на другите. Вярва, че вмъкването на точните фрази в правилния момент е майсторството в професията, както и намирането на баланса между овладяването на личните спортни страсти и предаването им на хората, които гледат и се вълнуват от играта, каквато и да е тя. Изгражда подхода си към спорта и спортистите с всеки подготвен материал. Не се притеснява и да признае, че родният ни спорт има накъде още да се развива и гледа на него и като на едно отражение на случващото се в държавата ни и цялата тази несигурност, от която се ръководи тя.

Освен познато телевизионно лице Мирослав е и едно лицата на „Младите в журналистиката“ – авторската рубриката на „Мрежата“. 

Чуйте още от него за тънкостите на професията, емоциите, с които го дарява тя, и любовта му към тима на Португалия в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна