Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли математиката да е лесна като игра

Математикът Илия Петров от Плевен разказва пред БНР

Илия Петров
Снимка: Латинка Светозарова

Едно дете в четвърти клас покори България и спечели симпатиите с умението за бързо смятане в телевизионния формат „България търси талант“. Може ли всеки да смята така, или поне да се доближи до начина, какво е необходимо, за да се случи такъв процес, може  ли науката Математика да е лесна като игра? 

На тези въпроси отговор пред БНР даде математикът Илия Петров от Плевен, известен като „човекът компютър“ заради точно това бързо смятане, методите на което е откривал през последните 30 години. Получил е световно признание и очаква българското образование да използва откритите начини от него.

Наричат го „жив компютър“, роден е през 1934 година и работи повече от 30 години над своя метод за бързо смятане, автор е на книги, признание и награди е получил от световни изложения за иновации у нас, в Испания, Белгия, Швейцария, САЩ, Румъния. 

В последните години изнася лекции, а целият метод и начините за бързо смятане могат да се намерят на страницата на Софийската математическа гимназия. Сега подготвя цялостно онлайн представяне у нас и в САЩ. Илия Петров казва, че с огромна радост е проследил действията на талантливия участник и тазгодишен победител в „България търси талант“. Познава и неговия треньор.

Репортаж на Латинка Светозарова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна