Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ангел Димитров: Беше затегнат възелът на неразбирателството с колегите от РСМ

Има намек за отстраняване на оценката за работата на Комисията от междуправителствените разговори, смята той

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

"На последната ни среща беше затегнат символичният възел на неразбирателството с нашите колеги от РСМ". Това каза проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, той е и първият посланик на България в Скопие след обявяването на независимост на страната от Югославия. 

Проф. Димитров подчерта, че участниците от РСМ в Комисията демонстрират нежелание да се водят конкретни разговори по конкретни теми с конкретни аргументи:

"Всичко при тях напоследък се свежда до общи думи и теоретични рамки, в които конкретното го няма. Затова няма и академична дискусия и възможност да се стигне до някакво решение".  

По думите му има намек за отстраняване на оценката за работата на Комисията от междуправителствените разговори:

"Нещо, което е в противоречие с Договора за приятелство и добросъседство между България и Република Северна Македония".

Историкът посочи, че в прочита на македонските му колеги има "изместване от нормалния образователен подход, при който трябва да бъдат представени всички гледни точки на различните участници в събитието, ако автентичните документи позволяват това":

"Говорим за Средновековието. Но при тях има изместване на акцента към някакво политическо право да имаш свой разказ, който е възможно да не е достоверен, но да е донякъде приемлив. ... Това, от тяхна страна, се превръща в един манифест на неразбирателството, на невъзможността да се достигне до някаква промяна в интерпретацията на миналото и в неговото представяне в образованието. Това е сериозен проблем".

Според дипломата има опит за внушение от страна на македонски историци, че в България има натиск върху Комисията, което не е вярно, категорично подчерта той. 

"Откривам логически пукнатини в политическото отношение на страни от ЕС към българската позиция и към състоянието на желаната интеграция на Западните Балкани - конкретно РСМ и Албания. ... Точно страните, които допреди година-две бяха категорично против разширяването на ЕС, президентът Макрон беше между тези политици, сега насочват упреци, че България едва ли не спъва процеса на разширяването", коментира той и уточни, че е нелогично да се възприема, че автоматично ще настъпи промяна в нагласите в РСМ със започването на процеса на преговори с ЕС, без да бъдат дадени никакви гаранции, че ще има такива промени.

Проф. Ангел Димитров посочи, че не е България тази, която спира РСМ по пътя към ЕС, а те сами се спират, като "продължават да живеят със странната идея да направят от проблематичното си минало аргумент за безоблачно бъдеще, в което да твърдя, че са нови, но не са се променили".

Той изказа надежда на следващото заседание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, което ще е след 4 месеца, да бъде направена крачка напред.

По македонско настояване следващата среща на комисията ще бъде през октомври.

Вчера американският държавен секретар Антъни Блинкън разговаря с президента Румен Радев и стана поредният западен политик, който изрази "очакване за ускоряване на европейската интеграция на Северна Македония".

Интервюто на Деян Йотов с проф. Ангел Димитров в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени