Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арт инсталация прегръща дърветата, за да покаже вредата от бързата мода

Снимка: ФБ/ Прави повече добро

До утре можете да изпратите старите си плетени и други дрехи в светли цветове и платове до Сдружението „Прегърната природа“, за да се изработи от тях еко арт инсталация в Бургас.

„Вече събрахме доста дрехи, но може и да се пратят още, за да може да има повече прегръдки за дърветата“, каза в предаването „Преди всички“ Божана Славкова, артист и автор на идеята за арт инсталацията, свързана с „бързата мода”, сечта на градски дървета и гори, с идеята да представи връзката между екологичните и социални проблеми и модната индустрия.

„Ще сложим в един ден всички плетки на дърветата, ще бъде пъстро и красиво, ще покажем, че дървета са важни и трябва да ги пазим. Искаме да напомним на хората колко е вредната за природата днешната бърза мода, а хората, които работят в тази индустрия са поставени в изключително лоши условия, с лошо заплащане, колкото да носим евтини дрехи за един сезон, което е безумно...“, посочи още Славкова.

По думите й идеята е част от световно движение за близко до хората изкуство, което облича всичко – статуи, лампи, това е изкуство, което отива директно при хората.

„Аз реших да обличам дърветата покрай протестите за Пирин. До 6 месеца ще стоят нашите плетки върху дърветата. Ако има дрехи, които не може да използваме, ще ги изпратим на нуждаещи се хора“, изтъкна още Славкова.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна