Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

При какви условия работодателите могат да наемат ученици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 12 юни отбелязахме Световния ден срещу детския труд, който се бори за премахване на най-тежките форми на детски труд. Във връзка с него и по повод на това, че лятото наближава и учениците ще започнат работа за летните месеци, започват да стоят въпросите: Какво могат да работят непълнолетните лица и какво се изисква от работодателите, за да ги наемат, попитахме Димитър Петров, директор на Дирекция "Инспекция по труда" Монтана:


"След като вече приближава летният сезон, както винаги учениците, излизайки във ваканция, някои от тях желаят да се потрудят малко и в тази връзка от нас като Инспекция по труда се изисква да дадем някои разяснения, защото в крайна сметка контролираме законосъобразността на полагането на труда. Законът не категоризира децата като ученици, а като ненавършили 18 години, защото има ученици, които са навършили 18 години и такива, които не са навършили. Навършилите 18 години - за тях няма никаква разлика от останалите работници и могат да бъдат наети на общо основание при всички възможности, които позволява Кодексът на труда. Лицата, ненавършили 18 години, имат така наречения разрешителен режим за наемане на работа, тоест Инспекцията по труда - по седалище на фирмата, която иска да наеме децата, издава предварително разрешение по искане от работодателя, след което работодателят може да наеме лицето на работа. Работата за която могат да бъдат наети или както се поставя въпросът, каква работа е недопустима за учениците, най-общо бих казал, че недопустима работа е тази, която би се отразила негативно на физическото и психическо развитие на младия човек. Срокът, за който може да бъде наето детето или младия човек - няма регламентиран в законодателството срок - може да бъде постоянен, може да бъде срочен. Нашето разрешение важи до прекратяване на договора, при следващо наемане, ако не е навършили лицето 18 години, отново трябва да има разрешение… Бих обърнал внимание на всички работодатели, че е недопустимо работа на непълнолетното лице без трудов договор, което всъщност се отнася до всички работници. Още по-голям внимание да обърнат, че работодателите не могат да наемат лице без предварително разрешение на Инспекцията по труда, тъй като това деяние е криминализирано  и когато установим такъв случай, се препредава на прокуратурата за разследване като престъпление".


Попитахме и видинските ученици биха ли работили през лятото и с какво смятат, че работата може да им бъде полезна:


"Зависи от обстоятелствата и какви ангажименти имам през лятото. Ще си подсигурявам сама доходите и няма да разчитам единствено на родителите си и това е един начин да се чувстваме по-самостоятелни… Бих. Допълнителни доходи, които сам съм си изкарал и знам как да харча... Не. Защото обичам да работя на село... Да, защо не. Някакви допълнителни доходи. Все някакъв опит, няма значение за каква работа е... Зависи от това дали имам други планове - бих работила през лятото, да. Като занимание, не като парична стойност".


От Инспекцията по труда обясниха още, че са на разположение да дават консултации, както по телефона, така и по всички други канали за комуникация.


Чуйте повече от звуковите файлове.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.