Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Готови ли сме за летните вируси и неразположенията от сезона

Какво да носим в аптечката, когато сме с деца на почивка

Снимка: УБР „Мама знае най-добре“

Както всеки сезон, така лятото има своите болести или здравни рискове.

В топлото време също се активират вируси, които атакуват възрастните и най-вече децата, предизвикват разстройство, повръщане, висока температура.

Най-често разпространените летни вируси са рота, ентеро и адено вирусите. Предаването им от човек на човек става по въздушно-капков и контактен път.

По отношение на летните здравни опасности педиатърът д-р Тодор Тодоров посъветва винаги да се съобразяваме с времето и условията на околната среда, които влияят особено много на децата. От друга страна борбата срещу вирусите (включително и летните) минава през хигиената. Преди пътуване особено благоприятно е вземането на пробиотици.

Д-р Тодоров припомни някои основни мерки срещу атаките от комари и кърлежи, както и препоръчителното време за излагане на слънце – до 11 и след 17 часа. През лятото не бива да забравяме да пием и повече течности. Антиалергичните препарати трябва да са постоянно в чантата ни.

Още от д-р Тодоров чуйте от разговора на Елена Пъневска с него, както и от участието на педиатъра във фейсбук срещата, организирана от Училище за бременни и родители „Мама знае най-добре“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.