Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Научната общност очаква пускането на българския суперкомпютър

Той ще се използва в медицината, изпитването на технологии и климатичните промени

Симеон Стоянов
Снимка: Добромир Видев

Научната общност очаква пускането на българския суперкомпютър.

Машината е част от мрежата на европейските суперкомпютри.

"Щом заработи, европейските и българските учени ще правят на него своите симулации със скорост до 4 милиона милиарда операции в секунда. Финалните тестове са показали „доста по- добро представяне от очакваното“, каза в "Хоризонт до обед" Симеон Стоянов– мениджър „Бизнес развитие“ на Суперкомпютъра.

"Има интерес както от страна от научните среди, така и от бизнеса, този компютър ще решава 35 на сто европейски задачи, а 65 на сто остават за използване и приложение за България. Той ще може да се използва и за обучение на българските кадри в областта, както и те след това да обучават други хора, които да работят с компютъра ", поясни още пред БНР Стоянов.

Приложението на суперкомпютъра ще е в разработката на нови молекули за лекарства, ваксини, за изпитване на свойствата на различни технологии при проектирането на сгради или автомобили чрез техните дигитални прототипи, а също и за предвиждане на природни бедствия.

По думите на Стоянов машината скоро може да има и модул за симулиране на квантов компютър.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени