Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 7-13 юни

Снимка: Ани Петрова

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 13 юни.

В предаването „От песен в песен“ в неделя диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов представи най-новата продукция на радиото – диска „Коста Колев“. Той е посветен на стогодишнината от рождението на композитора. Роден през 1921 г. в с. Кортен, Сливенско, Коста Колев е един от най-добрите акордеонисти на българска народна музика. Автор е на песни за народен хор и оркестър, пиеси за соло инструмент, пеене с оркестър или ансамбъл, музика към танцови постановки, сюити от народни мелодии и др. От 1954 г. е диригент на Ансамбъла за народни песни на БНР, а на този пост остава близо 30 години.

Националната галерия – "Квадрат 500" представи на осми юни изложбата „В-образ-явени музикални истории“ на художника Ясен Панов. Експозицията съдържа 250 илюстрации към книгата на Илия Граматиков „Инструменталните концерти на Георги Арнаудов. Сюрреалистични препрочити на музикалната история“. Въпреки принадлежността им към научно-художествено издание тези илюстрации могат да бъдат възприемани отделно. Куратор на изложбата е авторът на книгата, Илия Граматиков.

На осми юни в залата на читалище Съгласие 1869 в Плевен Общинският хор "Гена Димитрова" отбеляза своята 25-а годишнина. Той е наследник на оперния хор от закритата Плевенска опера „Христо Бръмбаров“. След споразумение на Министерството на културата и Община Плевен през 1994 г. Плевенска опера е преобразувана в Плевенска филхармония с открита оперна сцена, а Община Плевен създава Общински хор след конкурс, проведен на 14 януари 1995 г.

Между 10 и 12 юни под мотото "Джазът живее" се проведе Джаз Форум Стара Загора 2021. Миналогодишното издание на фестивала беше отменено, но този юни позволи провеждането на концертите на открито - на сцената в античната Августа Траяна. В трите вечери на форума участваха предимно български музиканти и формации. Венци Благоев, основен двигател на събитието за нуждата форумът да се проведе и джазмените, на които той е посветен тази година.

Излезе книгата с коментарни текстове на журналиста Георги Коритаров „Свободна зона. Часът е 9 без 5“. В нея са публикувани всички материали от януари до април, когато Георги Коритаров внезапно ни напусна. Ежедневните очерци, които той правеше, са транскрибирани събрани от съпругата му Лина Коритарова. Текстовете в книгата се раждат директно в ефир -те са устен коментар на най-важните теми за деня. В предаването Артефир в четвъртък Митко Новков представя „Свободна зона. Часът е 9 без 5“.

Скулпторът Павел Койчев отбеляза 82-рия си рожден ден с нова творба – артинсталацията „Къпането“ в реката край село Осиковица, където до скоро можеше да бъде видяна неговата "Водна паша". Близо 25 скулптурни фигури – цитати от световното изкуство – от Вилендорфската Венера и Аполон и предпочитаните от Павел Койчев представители на животинския свят – бивол, овца, крава и други нагазват в огледалната вода за да се превърнат в иронична метафора на ниското и високото, изкуството и природата.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна