Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Досъдебно производство заради починалото дете в болницата във Велико Търново

| обновено на 15.06.21 в 10:16
Областната болница във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Прокуратурата е иззела болничната документация за 5-годишното дете, което почина в неделя вечерта в областната болница във Велико Търново. Версиите на медиците и на роднините за причината за смъртта се разминават. За инцидента е образувано досъдебно производство. Органите на реда научиха за случая от БНР. 

Роднините на починалото момиченце не приемат версията на болницата, че детето най-вероятно е починало в педиатрията, след като се задавило с кренвирш. Дядото на детето, който е бил заедно с него в болницата, твърди, че то е починало след поставяне на инжекция.

Роднините на детето

5-годишната Христина и трите ѝ сестрички са отглеждани от баба си и дядо си във великотърновското село Водолей, защото от няколко месеца родителите са на гурбет в Белгия. Момиченцето страдало от астма, боледувало вкъщи, а в неделя състоянието му се влошило и неговият дядо го завел до Спешното отделение на великотърновската болница. След направени изследвания детето е настанено в педиатрията с дядо си, 61-годишния Йордан Асенов.

„Бях в болницата, в Бърза помощ към 11,30-12 без 15. 12 часа постъпихме в детското отделение. Към един часа детето каза: Дядо, много съм гладна. Имаше едно кренвиршче, отчупих ѝ и малко салам. Минаха към 3-4 часа. Към 5 часа дойдоха да ѝ ударят инжекцията“, разказва възрастният роднина на детето.

По думите на дядото след поставянето на инжекцията в крачето на детето, то започнало да повръща и състоянието му рязко се влошило.

„Антибиотик ли е, какво е, откъде да зная каква е тази инжекция. Докато ударят инжекцията, няма и две минути, детето започна да повръща. По едно време започна да излиза пяна и аз бързо бягам за докторката и викам: „Докторке, детето умира“. Те веднага дойдоха, двама човека и ми казаха: „Тук ще стоиш“. Аз останах в стаята и чаках. Минаха час-час и половина и тогава ми казаха, че детето почина“. 

д-р Галина Гарева

Версията за смъртта на медиците е друга. Според медицинския директор на великотърновската болница д-р Галина Гарева детето е починало най-вероятно от задушаване с храна. Тя се позовава на находки от трахеята на детето по време на реанимационните мероприятия.

Д-р Гарева е категорична, че за 5-годишното момиченце в болницата е направено всичко възможно, за да бъде спасено, но то е издъхнало.

„Медицинската сестра, която е поставяла манипулациите, веднага се е върнала, видяла е детето отпуснато на леглото с белези от масивно повръщане наоколо и посиняло. Веднага го е взела и го е занесла на ръце до стаята за интензивно лечение, където в този момент е била дежурната лекарка, а тя е обслужвала друго дете. Веднага е извикан реаниматор и са започнати дейности по освобождаване на дихателните пътища на детето. Извършена е интубация, обдишване, сърдечно-съдов масаж, но сърдечната дейност не се възстановява. Направени са инжекции с адреналин и атропин за възстановяване на сърдената дейност. Извършен е целият обем на реанимационни мероприятия“.

Компетентните органи работят по случая с починалото 5-годишно момиченце, иззета е цялата медицинска документация, предстоят разпити, образувано е досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура Велико Търново.

По повод факта, че полицията и прокуратурата научиха за инцидента от БНР, а не от болницата, както трябва да стане по протокол, д-р Гарева поясни:

Действията по този инцидент се развиха много бързо, лавинообразно. Трябваше много бързо да установим причините, какво се е случило, да бъдат снети обясненията от длъжностния екип, за да може възможно бързо ние да имаме становище по въпросите“.

Семейството не е решило ще предяви ли съдебни претенции към болницата, заяви дядото Йордан Асенов:

„Ние да правим нещо с болницата нямаме пари. Такива възможности нямаме да ги съдим. Те ще се защитят, винаги ще се защитят“. 

Предстоят разговори с родителите на починалото дете, които се прибират от чужбина.

Снимки: Здравка Маслянкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!