Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Няма проблем в отношенията със САЩ, който да не може да бъде решен

Турският президент Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Няма проблем в отношенията между Турция и Съединените щати, който да не може да бъде решен!"

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган след двустранна среща с американския президент Джо Байдън в Брюксел в кулоарите на срещата на върха на НАТО.

Ердоган определи разговора си с Байдън като "плодотворен и искрен". Няма обаче напредък по спора за руските противоракетни системи С-400, с които Турция разполага, а Съединените щати настояват, че не са съвместими с колективната отбрана на НАТО.

Освен това още няма съгласие по предложението на Ердоган Турция да остави свои военни в Кабул, за да охраняват международното летище там след изтеглянето на американския и останалите съюзнически контингенти от Афганистан.

Турският президент обяви още, че 2021-а ще е "спокойна година" в отношенията му с Гърция. Ердоган се е договорис с гръцкия премиер Кирякос Мицотакис да разговарят вече редовно без посредници.

Освен това днес Ердоган се е договорил с френския президент Еманюел Макрон да работят заедно за мира в Сирия и Либия. Макрон съобщи по-рано, че турският президент се е съгласил, че всички чуждестранни наемници трябва да напуснат бившата джамахирия. Двамата не са се извинявали един на друг за публичните обиди, които си отправяха задочно и през последните месеци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!