Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на върха ЕС - САЩ в Брюксел

Снимка: Архив

Слагане край на пандемията от Covid-19, проправяне на път към устойчиво икономическо възстановяване, отношенията с Русия и Китай са сред темите на срещата на върха ЕС-Съединени щати, която ще се проведе днес в Брюксел.

ЕС ще бъде представен от председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, а Съединените щати - от президента Джо Байдън, който е в Брюксел от неделя и участва в провелата се вчера среща на върха на НАТО.

Очаква се те да поемат ангажимент за осигуряване на по-справедлив достъп на ваксините срещу Covid-19, както и за неговото лечение.

Те ще препотвърдят подкрепата си за глобалния механизъм за разпределение на ваксините КОВАКС.

Лидерите ще обсъдят укрепване на сътрудничеството в борбата срещу климатичните промени и ще препотвърдят ангажимента си към прилагането на Парижкото споразумение,  както на намерението си за постигане на климатичен неутралитет до 2050 година.

Те ще дискутират и възможностите за сътрудничество с Китай и Русия, както и за укрепване на стратегическото си партньорство в контекста на НАТО. Това е първата среща ЕС-Съединени щати от 2014 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна