Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какви щети нанесе на физиката на децата обучението в електронна среда

Снимка: БГНЕС

Каква е необходимостта от физическо натоварване, слънце и отдих за малки и големи? Какви са последствията при подрастващите след дългия престой вкъщи?

Месец юни е обявен за месец на сколиозата на правилната стойка и проблемите, които причинява неправилната.

Темата коментира в “Нашият ден“ Петър Петров, кинезитерапевт, водещ терапевт в Център за корекция на сколиозата и други деформации на гръбначния стълб.

“За никого не е тайна, че днес голяма част от децата са със занижена двигателна активност и затварянето вкъщи на стол пред компютъра може да обостри тези проблеми.

Тъй като присъствието в училище е свързано с немалко активности – като ходене, смяна на транспорт и игри в междучасието. Децата бяха ограничени от тези минимални физически натоварвания.

Определено при децата, с които работим в Сколио Център, имаше осезаемо влошаване на общото физическо състояние и задълбочаване на проблема със сколиозата.

Определено се забелязва промяна в стойката на децата. Родителите все по-често се обръщат към нас като към двигателни специалисти за съвети и помощ."


Идиопатична сколиоза

"Сколиозата е сложен процес на деформация на гръбначния стълб. Определено идиопатичната сколиоза е най-честно срещаната от видовете сколиози."

Превенция и държавна политика

"Проблемът придобива гласност. За съжаление ще му се обръща все повече внимание, предвид наблюдаваната тенденция за недобро физическо развитие на голяма част от децата.

Темата е достатъчно сериозна, тъй като двигателното развитие и физическото здраве е свързано с общото здраве на човека."

Чуйте Петър Петров в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.