Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инж. Вътко Христов почиства паметника на Свободата в Плевен

Вътко Христов
Снимка: Латинка Светозарова

Тези дни плевенчани с любопитство наблюдават работата на реставратора инж. Вътко Христов в Градската градина. На него общината възложи първото по рода си основно почистване на паметника на Свободата. Изящната женска фигура е изработена в Одеса през 1878 година по поръчка на близки в памет на загинали в Плевенската епопея и при втория щурм за освобождението на града.  

Процесът по възстановяване на повърхностния слой на мрамора се извършва от реставратора Вътко Христов. Цялостното състояние на паметника е добро, но замърсявания от органичен произход - плесени, лишеи, бактерии, гъбички, растения, са се наслагвали по облицовката и върху структурата са се образували тъмни петна, обясни г-н Христов. „Една работа сама те води, след като се започне реставрацията“, каза за БНР Вътко Христов: 

„За да те води, трябва да имаш знания, опит. В такъв случай нещата вървят нормално“.

По думите му камъкът, от който е направен паметникът на Свободата, е болен и трябва да се излекува:

„Проникване на мъхове, лишеи, всякакви микроорганизми, само не видях някакво дърво да е израснало, храст в цепнатините. Особено, където има напластяване от сол. Солта е великолепна среда, в която се развиват тези микроорганизми и затова е желателно един мобилен паметник да бъде обезсолен в дестилирана вода, с компреси“, допълни в предаването "Рано в неделя" Христов.

Използва се щадящ природата метод за удължаване живота на културната забележителност.

Паметникът е транспортиран от Одеса, обяснява историкът Стефка Григорова, директор Дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Плевен:  

„През 1879 година, изграден е със средства на близки, на загинали във втория щурм, монтиран е на централния площад в града, където е до 1954 година, след което паметникът се демонтира и на негово място се издига паметникът на Съветската армия. Паметникът на Свободата е ситуиран на един безличен постамент в жилищния квартал „Мара Денчева“, където престоява невиждан от гражданите на града до 1990 година. Тогава по инициатива на един от общинските съветници е преместен на централно място в градската градина, където минават ежедневно хиляди хора“.

На паметника е отбелязано и името на ателието - „Тузини“: 

„Изпипан, това е невероятна работа. Това са романтизъм, неокласицизъм. Това идва още от римската, гръцката скулптура. Това е еманация на това виждане, което е било“, подчерта Вътко Христов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.