Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Иванов: Украйна ще е централна тема на разговорите Байдън - Путин

Искрен Иванов
Снимка: Стопкадър, Bloomberg TV Bulgaria

"На срещата на върха на НАТО Джо Байдън препотвърди своята подкрепа към съюзниците, нарече член 5-и свещен и заедно с останалите държавни глави единодушно дефинираха, че руската и китайската външна политика са най-голямото предизвикателство към Алианса". Това коментира пред БНР политологът и специалист по външна политика на САЩ Искрен Иванов, преподавател в един от университетите в Тексас. Той подчерта, че не очаква значими промени в отношенията между САЩ и Русия след срещата на президентите в Женева на 16 юни.

Анализаторът подчерта, че Байдън няколко пъти е загатнал, че няма да търси директна конфронтация с Русия, но и няма да си затваря очите за евентуална руска намеса в НАТО:

"На срещата в Женева ще бъдат изчистени границите на това какво означава евентуална руска намеса и на това какво Америка би толерирала, по какви въпроси би направила компромис с Русия и по какви не би направила".

Иванов прогнозира, че руският президент Владимир Путин ще очертае най-общо стратегията си и исканията си пред Байдън, за да се постигне конструктивно съгласие каква е червената линия, която не трябва да бъде пресичана в Европа:

"Украйна ще бъде централна тема на разговорите между САЩ и Русия и най-вече какви са визиите на двете държави за бъдещето ѝ. На срещата на върха на НАТО имаше вече ангажимент Алианса да интегрира Украйна в структурите си. Байдън ще се опита да обясни на руския си колега, че САЩ няма да направи компромис с членството на Украйна в НАТО, а Русия може би ще очертае перспективите през това, което очаква да се случи в Крим".

Искрен Иванов определи Украйна като ябълката на раздора между Вашингтон и Москва.

Интервюто на Снежана Иванова с Искрен Иванов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна