Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Делчева: Студентите доброволци в болниците натрупаха голям клиничен опит

В Медицинския университет – София няма да има удължаване на учебната година

Снимка: wikimedia.org

„Още миналата година пандемията обхвана всички ни и не успяхме да проведем целия обучителен курс от практически обучения, който беше предвиден, но пък за сметка на това тази година нещата протичат доста по гладко и наваксахме, вече свикнахме и с новите методи на преподаване онлайн“, каза пред БНР Теодора Делчева, председател на Асоциацията на студентите – медици в България.

„Освен това в повечето случаи университетите се опитват да провеждат и някаква форма на хибридно обучение, за да компенсират липсата на практически обучение. От всеки университет зависи дали ще има допълнително удължаване на учебната година, за да се навакса пропуснат материал. Но за Медицинския университет – София няма да има удължаване на учебната година. Ние започнахме по-късно, а и имахме хибридна форма на обучение, така че сме имали практически упражнения след януари тази година“, поясни още Делчева.

БГНЕС

По думите и тези студенти, които са работили като доброволци в болници заради пандемията, са добили изключително много и разнообразен клиничен опит. Заради многообразната патология на болните с Covid–19.

"Последната година премина много бързо и неусетно, имахме по-малко ангажименти. Медицината изисква много практически упражнения, а отпаднаха много от тях, особено тези в моргата, които според мен са много важни", коментира темата в "Хоризонт до обед" Еда Мехмед Али, трети курс по медицина в Германия.

"С някои от практическите обучение успяхме да наваксаме, макар и в съкратено време. От сега мога да кажа, че вече се планира някои упражнения да останат онлайн дори след края на пандемията, тъй като установихме, че много от студентите предпочитат някои семинари да се правят оналйн от вкъщи, да не се губи време", каза още студентката.

По думите ѝ именно пандемията е накарала едни хора да решат да учат медицина, а други пък точно заради това са се отказали. Тя споделя, че нейни колеги продължават да помагат на болниците в борбата с Covid-19 или пък участват във ваксинирането.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени