Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бранимир Ботев подкрепи предложението за ваучери за почивка на ваксинирани българи

Бранимир Ботев
Снимка: БГНЕС

Предложението на Националния борд по туризъм всеки ваксиниран българин да получава ваучер на стойност 50 лева за почивка у нас или при посещение на заведение е страхотно. Това каза за БНР Бранимир Ботев, президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество, бивш заместник-министър на туризма:

"Подобен тип нестандартни идеи е много по-възможно да мотивират хората, отколкото постоянната, на моменти плашещата кампания, която много често беше провеждана. Те ще дадат глътка въздух на бранша, защото нека да не забравяме, че туризмът има икономически мултипликатор 4,2. Това означава, че всеки лев, всяко евро пряко похарчено в сферата на туризма генерира още 4,2 лева в съпътстващите индустрии, а туризмът е пряко свързан и осигурява ресурс за реализация на поне още 12 съпътстващи индустрии. Всичко това ще увеличи потреблението, ще даде глътка въздух на индустрията", допълни в предаването "Нещо повече" Ботев.

По думите му в условията на пандемия и криза държавата е тази, която помага и която осигурява необходимия финансов ресурс на всяка една индустрия:

"В случая имаме една индустрия, която е структуроопределяща за България, тя е между трите най-добре работещи допреди кризата индустрии в България, криза, която донякъде беше предизвикана и от действия на администрацията и от близо 14 % от брутния вътрешен продукт в момента туризмът е на 8 и продължава да спада надолу. Така че ролята на държавата аз в това я виждам. За съжаление не виждам активна роля от страна на министъра и на министерството".

Бранимир Ботев коментира, че индустрията продължава да оцелява въпреки Министерството на туризма, а не с неговата помощ.

"За мен е парадоксално, защото госпожа Стела Балтова за втори път е зад това бюро на министър на туризма, тя дойде и аз имам чувството, че ако е била назначена, защото някой е харесал много първия ѝ мандат, очевидно е имало някаква грешка. Другият вариант е да приемем, че тя е изпратена на поправителен, защото първия път не се е справила. Абсурдно е липсата на реакция. Абсурдно е толкова време, след като тя заема тази позиция, да не обсъжда с бранша, с индустрията, с най-големите представители на тази индустрия какви трябва да бъдат мерките, които да се предложат по отношение на Националния план за възстановяване и устойчивост, свързани с туризма", подчерта експертът. 

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.