Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК емитира на дълговия пазар 10-годишни облигации за 20 млрд. евро

Европейската комисия набра 20 млрд. евро на капиталовите пазари чрез емитирането на 10-годишни облигации, с които ще финансира инструмента за възстановяване от пандемията "Следващо поколение ЕС", съобщи нейният председател Урсула фон дер Лайен.Интересът към новите книжа беше много висок, надвишавайки седемкратно заявената сума.

ЕК посочи, че това е най-голямата европейска емисия на институционални облигации, най-голямата по отношение на издаване на облигации в Европа в рамките на един транш, осъществявана от една институция, както и най-голямата сума, набирана от ЕС при една транзакция.

Парите от продажбата на тези облигации и от още две други трансакции, които ще се проведат през юни и юли, ще бъдат прехвърлени като предварително финансиране на правителствата от ЕС, чиито планове за възстановяване на икономиките им от пандемията към по-зелени и дигитализирани са вече одобрени.

Комисията ще даде своите оценки на плановете на Испания и Португалия в сряда, на Гърция и Дания в четвъртък и на Люксембург в петък, като следващите следващи седмици ще бъдат последвани от друга членове на ЕС, посочи Фон дер Лайен.

През 2021 г. Комисията възнамерява да вземе от пазарите назаем 80 милиарда евро под формата на облигации, за да финансира схемата за икономическа трансформация, която трябва да помогне на Европа да стане карбонно неутрална до 2050 г. и да стане по-годна за дигиталната ера.

"Трябва да инвестираме тези пари добре, за да извлечем максимума от тях. Трябва да се уверим, че плановете са в съответствие с европейските приоритети“, каза Урсула фон дер Лайен на пресконференция.

"Трябва да сме сигурни, че изпълнението на тези амбициозни цели се осъществява и ще бъдем много бдителни, за да сме сигурни, че това изпълнение е точно", каза още тя и добави, че ще пътува до страните, които вече са представили националните си планове.

Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан, който също присъстваше на пресконференцията, посочи, че над 50% от облигациите с топ кредитен рейтинг "AAA, продадени във вторник, са отишли за инвеститори в 27-членния ЕС и около 13% за инвеститори от Азия и Америка.

Той каза още, че около 25% от инвеститорите са централни банки, 37% са закупени от управители на фондове и 11% от застрахователни фондове.

"Успяхме наистина да заинтересуваме и да привлечем дългосрочни инвеститори, което очевидно беше нашата цел и съм щастлив от тази структура на инвеститорите“, каза Хан.

По-рано във вторник "Файненшъл таймс" и "Уолстрийт джърнъл" съобщиха, че Европейският съюз е изключил много от най-големите банки в света от новата си програма за емитиране на дългове под формата на еврооблигации заради участието им в скандали с манипулиране на дълговите пазари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!