Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

108 000 ученици от 7 и 10 клас се явиха на външното оценяване по български

| обновено на 16.06.21 в 18:30
Национално външно оценяване - зам. - министърът на образованието Мария Гайдарова /вляво/
Снимка: БГНЕС

Над 108 хиляди ученици в 7-ми и 10-ти клас се явиха на национално външно оценяване по български език и литература. Първите писаха по разказа „Череши“ от Захари Карабашлиев, а вторите по одата „Левски“ на Иван Вазов.

Тазгодишният випуск десетокласници е първият, който се явява на подобен изпит, след като заради пандемията провеждането му миналата година бе отменено.

Препитването се проведе при спазване на противоепидемичните мерки. Осигурени бяха отделни зали за карантинираните ученици - 16 седмокласници и 50 десетокласници.

В 8.00 часа започна изпитът на десетокласниците, които имаха 90 минути за работа. Първите ученици обаче започнаха да излизат след около час:

„Резюмето малко ми стана трудно“.

„Аз няма да лъжа, не бях особено подготвена, но определено не беше толкова трудно, колкото очаквах“.

Час по-късно в изпитните зали влязоха седмокласниците, за които изпитът продължи два часа и половина:

„Преразказът беше доста сложен за мен“.

Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев е затруднил седмокласниците, са наблюденията и на Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 119-о училище:

„Текстът е от съвременен автор, но е несъответстващ на възрастта за седмокласници, според мнението на колегите по български език и литература, с които разговарях“.

Според учителя по български език и литература Анелия Рутеева от 18-о училище в София, изпитът за седмокласниците е бил със средна трудност.

„Имаше баланс между трудността в задачите и по български, и по литература - 10 клас. По-скоро трудността ще произтече от това, че за първи път се срещат с една такава изпитна форма“.

Заедно с учениците, по традиция се вълнуваха и техните родители, които още в началото на изпитите зачакаха техния край в училищните дворове.

„Аз лично станах в 4.00 часа, така че правете си сметка“.

В петък седмокласниците и десетокласниците предстои да се явят на национално външно оценяване по математика. Резултатите от изпитите ще са ясни до 28 юни.

Създадена е организация, за да могат изпитите да положат и карантинирани ученици. В Хасковска област само един седмокласник ще се яви на изпита, докато е под изолация. Той ще работи в самостоятелна зала, предаде кореспондентът на БНР в Хасково Дора Атанасова. 

Ученици от столичното 18-о средно училище "Уилям Гладстон" заявиха в "Хоризонт до обед", че изпитът е минал доста по-добре от очакванията им, не е било толкова трудно.

"Създадена беше много добра организация, нямахме никакви проблеми по провеждането на външното оценяване за учениците в 10 клас, нямаме неявили се ученици. 23 са задачите, все още нямаме указания за максималния брой точки за този изпит за 10 клас", каза пред БНР директорът на 18 СУ Величка Стойчева.

"В спокойна обстановка премина и външното оценяване за 7 клас, пет деца не се явиха. Те ще си получат удостоверението за завършено средно образование, ще могат да кандидатстват в училища с не толкова висок бал, но при незаети места ще могат да се запишат в други училища", поясни директорът на 18-о СУ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!