Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музейни работници искат увеличение на финансирането и компенсации за Covid пандемията

Снимка: БГНЕС - архив

В открито писмо до служебния министър на културата проф. Велислав Минеков от сдружението „Български музеи“ настояват за увеличаване на финансирането на музеите и реални компенсации за щетите, нанесени от Covid пандемията. 

„Предната година загубихме изключително много средства. Нивата на посещаемост буквално се сринаха. Данните от НСИ са красноречиви. През 2019 г. са били около 5 300 000 посетителите в българските музеи. През 2020 година са с 3 120 000 по-малко“, коментира пред БНР председателят на сдружението Борис Хаджийски.

Няма ясна държавна политика за компенсиране на пропуснатите приходи в размер на 5 700 000 лева, подчертава Хаджийски. 

Основните искания, отправени в писмото, са шест. Едно от тях е увеличаване на стойността на субсидираната бройка с минимум 30%.

Ножицата между образователна и културна сфера започва да се отваря все повече и повече, което означава, че на база на по-ниски заплати в музеите, респективно много по-високи в образователната сфера, повечето млади хора предпочитат да се ориентират към училищата да стават учители, защото там са по-примамливи условията, изтъква Борис Хаджийски. 

„Ние искаме двете сфери - култура и образование, да вървят ръка за ръка и да няма такива огромни дисбаланси“. 

От сдружение „Български музеи“ предлагат още да бъде въведен допълнителен ежегоден стандарт за финансиране на откритите площи, стопанисвани от музеите и художествените галерии. Мотивите - много музеи разполагат с археологически резервати и друг тип открити площи, които трябва да се стопанисват. Парите за издръжка не достигат за поддържането на тези площи, категоричен е Борис Хаджийски.

От сдружението, в което членуват 124 музейни институции, искат още всички музеи от страната да преминат на бюджетна издръжка. 

В България има около 50 музея с по-слабо финансиране, защото парите идват по линия на общинските бюджети, пояснява Хаджийски. По думите му влизането им в системата на държавно финансиране е справедливо.

Музейните специалисти апелират да се изготви държавна стратегия за музеите и галериите.

„Не можем да губим време, независимо колко правителства ще дойдат впоследствие, ние на всяко едно ще поставяме тези въпроси, за да може, когато бъде избран парламент те да бъдат внесени и съответно защитени за следващата 2022 година“, обобщи Борис Хайджийски.

В 11:30 предстои среща на музейни директори и работници с културния министър Велислав Минеков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени