Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акрисата Поля Йорданова: Важното е спектаклите да са стойностни

Поля Йорданова
Снимка: Велина Махлебашиева

От читалищните сцени, още като тригодишно дете, когато играе "Котаракът в чизми" Поля Йорданова стигна до Червения килим и спечели "Икар" за ролята ѝ в моноспектакъла "Мечтата на Наташа".

"Много се радвам, че аз със собствени заслуги и със собствена работа и собствен труд съм успяла да впечатля това жури. Освен амбицията до "Икар" ме доведе на първо място Петко Петков, който е директор на Драматичния театър, без който това нещо нямаше как да е възможно. След това Ана Батева, режисьорът Стефан Здравески, Роси Симеонова, без която този спектакъл доста пъти нямаше да минава добре, целият екип, който стои зад това", каза за БНР Поля Йорданова. 

Поля Йорданова играе в Габровския драматичен театър от година и половина. "Мечтата на Наташа" е първият ѝ моноспектакъл. Гради образа на своята героиня - тинейджърка, след дебюта си в "Свекърва". Наградата "Икар" не е първото ѝ признание за ролята. Миналата година беше отличена за най-добра актриса от 12-ия международен фестивал "Моноакт в Косово". "Мечтата на Наташа" е по текст на руската писателка и драматург Ярослава Полинович. Режисьор и преводач на пиесата е Ана Батева.

Освен в "Мечтата на Наташа" и "Свекърва" Поля играе в постановките "Любовни истории" и "Руски вечери с микроскоп" на Габровския драматичен театър. Според нея важното е спектаклите да са стойностни.

„Стойностни за мен, ако някой ме пита какво визирам под стойностни, не мога да кажа, но аз имам едни критерии, които съм си наложила сама на себе си“.

Младата актриса завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Иван Добчев. Нейна състудентка е Мария Бакалова. Времето в академията я свързва и с актьора Александър Тонев, номиниран за "Икар" за поддържаща мъжка роля.

Окуражена от признанието Поля Йорданова казва, че продължава още по-амбицирана.

"Много ми се работи в моноспектакли, поне така си мисля, но моноспектакълът е много интересно нещо. Той въобще не е като другия театър".

Повече можете да чуете в звуковия файл.


 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна