Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: САЩ и Русия възобновяват преговорите за контрола върху въоръжаването

| обновено на 16.06.21 в 23:01
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На пресконференция след срещата на върха руският президент Владимир Путин съобщи, че е решено посланиците на двете държави да се завърнат съответно в Москва и Вашнигтон. Путин заяви още 

„Започнаха консултации по всички комплексни въпроси на взаимодействие по дипломатически път. Там се натрупаха много въпроси. Беше ми показано, че американската страна иска да бъдат намерени решения. Що се отнася до Украйна - тази тема влезе в задънена улица. Не мога да кажа много подробности. Но президентът Байдън е съгласен, че решението на кризата в Украйна е в прилагането на Минските споразумения“.

Президентите на САЩ и Русия са се договорили и да възобновят преговорите за контрола върху въоръжаването. Владимир Путин каза: 

"Струва ми се, че говорим като цял на един език. Това съвсем не означава, че се гледаме в очите и в душата и има вечна дружба. Съвсем не - защитаваме интерисите на нашите държави и нашите народи и тези отношения преди всичко имат прагматичен характер".

Медийните реакции в Русия

Медиите и анализаторите в Русия обръщат внимание на новината, че американският посланик в Москва Джон Съливан и руският посланик във Вашингтон Анатоли Антонов се връщат на работните си места, като разчитат това като желание за нормализиране на дипломатическите отношения между двете страни. 

Друг важен акцент е споразумението за началото на консултации по въпросите на стратегическата стабилност под егидата на Държавния департамент и на руското министерство на външните работи.

Заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачов заяви в ефира на Първи канал на руската държавна телевизия, че на срещата в Женева са били постигнати конкретни резултати като завръщането на посланиците, консултациите по стратегическата сигурност и по киберсигурността. 

ТАСС цитира заместник-ръководителя на президентската администрация Дмитрий Козак, който изрази надежда, че ако Вашингтон убеди Киев да изпълни минските споразумения, то това може да стимулира политическия процес в Донбас. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!