Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън след срещата с Путин: Направих това, за което съм дошъл

| обновено на 16.06.21 в 22:31
Джо Байдън и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На срещата в Женева президентите на САЩ Джо Байдън и Русия Владимир Путин се договориха военни експерти и дипломати от двете страни да изработят механизъм, с който да се контролират новите и опасни оръжия.

Вашингтон е представил и списък от 16 критични инфраструктури, които не може да бъдат мишени на кибератаки.

Обсъждано е как да се възпрепятства разработването на ядрен арсенал от Иран -  нещо, което е в интерес и на Русия, и на Съединените щати, заяви Джо Байдън.

От изявленията на двамата президенти става ясно, че по кризата в Украйна ще се придържат към прилагане на Минските споразумения, а за Беларус няма никакво съгласие.

На първо място Джо Байдън постави човешките права и каза:

„Направих това, за което съм дошъл – първо, да определим практическите сфери, в които нашите държави могат да постигнат нещо в името на общите интереси и интересите на света; Второ - да комуникирам директно за американските действия в защита на жизненоважните ни интереси и на съюзниците ни. Трето - ясно да кажа приоритетите и ценностите ни, за да ги чуе директно от мен. Трябва да ви кажа, че тонът на цялата среща беше добър, позитивен. Нямаше резки движения“.

Медийните коментари в САЩ

В медиите беше подчертана позицията на американския президент, че не е против Русия и наблягането му върху целта за стратегическа стабилност.

Вашингтон Поуст отбелязва ангажимента на Байдън винаги да говори в защита на човешките права – нещо, което той аргументира с идеята за Америка, заложена в деенкато на страната.

Асошиейтед прес посочва, че двамата лидери са представили напълно различни гледни точки по наболели теми като кибератаките идващи от Русия.

Срещата бе отразявана в специални предавания с живи включвания по основните телевизионни канали.

Тепърва предстои да се разбере как е било прието представянето на Байдън в Женева. Наскоро допитване на Си Би Ес показа, че мнозинството от американците биха искали да видят по-твърда политика спрямо Путин за сметка на сътрудничество с него.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!