Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заев очаква посещението му в София да даде нов тласък и на работата на историческата комисия

Заев се срещна с президента Румен Радев и със служебния премиер Стефан Янев

| обновено на 17.06.21 в 18:43
Снимка: Правителствена пресслужба

Спорът между Скопие и София е двустранен и трябва да бъде решен на двустранно ниво. Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев след разговори със служебния министър-председател Стефан Янев. Според Заев днешната визита в София ще насърчи работата на смесената историческа комисия, създадена по Договора за добросъседство. Македонската делегация, в която бяха и вицепремиерът по европейски въпроси Никола Димитров и външния министър Буяр Османи,  се срещна още с президента Румен Радев, с лидерите на ГЕРБ и БСП. Тоня Димитрова следи разговорите.

Голяма новина от разговорите между Зоран Заев и служебния премиер Стефан Янев не се очакваше. От снощи е ясна позицията на България за предстоящия Европейски съвет в Брюксел и тя е, че преговорната рамка не отговаря на исканията на нашата страна. Новината от визитата е, че има диалог и то в приятелска и конструктивна атмосфера, заявиха след разговорите и Янев, и Заев.

„Делегацията на господин Заев дойде с конкретни предложения, които разбира се ще обсъждаме интензивно и професионално още днес и в близките дни“, заяви Янев

Така и не стана ясно  какви са конкретните предложения на Зоран Заев, но пък от Скопие получихме уверение, че работата на смесената историческа комисия ще започне да дава резултати.

Стефан Янев коментира срещата на Зоран Заев тази сутрин с бившия премиер и лидер на ГЕРБ - Бойко Борисов, който каза, че служебното правителство има всички правомощия да даде зелена светлина за начало на преговори със Скопие още на 22 юни.

"От български политически лидери да получавам въпроси дали мога, или не мога да направя нещо, контравъпросът е, те защо не са го направили досега".

Самият Заев нарече срещите си с политически лидери у нас - дипломатическа куртоазия.

"Тепърва следват разговорите. Република България има правителство, има президент. Това са институциите, които носят отговорност. Но куртоазията с политическите лидери е дипломатическа куртоазия, която искаме да покажем на приятелска България – и я показахме", каза македонският премиер.

Зоран Заев се срещна и с президента Румен Радев, който заяви, че отношенията между София и Скопие са в задънена улица, тъй като подписаният през 2017-та година Договор за добросъседство няма обвързващи условия и срокове.

"И това даде възможност за променливи тълкувания и действия". 

При срещата си с премиера на Република Северна Македония държавният глава подчерта, че европейската перспектива на Скопие е важна за България. 

София и Скопие са длъжни да работят така, че хората в двете държави да имат общо европейско бъдеще, което не се базира на предразсъдъци и идеологеми, подчерта Радев. Република Северна Македония е най-важната, близка приятелска страна и развитието на двустранните отношения са важни за България, а това изисква регулярни контакти, диалог и сътрудничество, добави Радев: 

"За съжаление през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица. Диалогът беше замразен, а това безспорно се отрази и на перспективата на вашата страна за начало на преговори за членство в ЕС".

Двете държави трябва да решат спорните теми чрез диалог, посочи и премиерът Зоран Заев:

"Имаме приятели навсякъде по света, но те могат само да помогнат. Решението трябва да го намерим ние".

Македонската делегация остава в София и тази вечер, когато разговорите ще продължат в неформална обстановка.

Посещението в София идва непосредствено преди Европейския съвет по общи въпроси, който ще се проведе другата седмица, във вторник, и ще бъде обсъждано началото на преговори за еврочленство на Скопие и Тирана. Преди визитата у нас Заев занижи очакванията и каза, че се съмнява да има пробив на 22 юни.

„Ако се постигне решение – юху, супер. Ако не бъде постигнато, сигурно ще е положителна крачка към намиране на решение след формиране на политическо правителство. На 6 октомври е насрочен Европейски съвет за Западните Балкани в Словения, по време на словенското председателство. Това е следваща възможност, първата възможност е сега на 22 юни, когато е Съветът по общи въпроси, а на 24-25 юни има Европейски съвет“.

Преди днешните разговори служебният премиер Стефан Янев изрази надежда всички стъпки, които се правят сега, да намерят отражение в позиция, която ще бъде разгледана от българския парламент в търсене на дълготрайно решение.

„Надявам се практическите стъпки, които можем да направим между двете правителства, да намерят по-късно отражение и в позиция, която ще бъде разгледана от българския парламент, и да се търси дълготрайно решение, което е в интерес на европейската интеграция на всички страни от Западните Балкани“.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също посрещна македонския премиер и водената от него делегация за среща в партийната централа на ул. „Позитано“ 20.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна