Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмислят как работата в "ТЕЦ Марица - Изток 2" след 1 юли да не се отрази на цената на тока

| обновено на 17.06.21 в 18:23
Андрей Живков

Държавата търси вариант ТЕЦ "Марица Изток 2" да не спира работа и да продава определени количества електроенергия на регулирания пазар, без това да доведе до допълнително поскъпване на тока за бита от 1 юли, обяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Към момента се предвижда средно за страната увеличението да е с 3%.

Отново за да помогне на затъналия финансово ТЕЦ, държавата ще определи количества, които той да продава на регулирания пазар и така да го спаси. Различното този път, според енергийния министър Андрей Живков, е че това: "Няма да е безусловно". 

Държавните дружества ще трябва да намалят разходите си между 10 и 30%. 

"Има дружества, които са на печалба, има други, които са на милиард задължения, където обаче се спонсорират футболни отбори". Какъвто е случаят с ТЕЦ "Марица-Изток-2", която е собственик на старозагорския футболен клуб "Берое" и отделя годишно 5-6 000 000 лв. за издръжката му, обясни министърът.

 "Аз не виждам основателна причина да се финансира отбор при условие, че дружеството е на милиони загуба. Дружеството трябва да реши. Ние като министерство не може да продаваме нищо".

Решението в дългосрочен план за комплекса "Марица-Изток" е плавно преминаване на централите от въглища към работа на газ. Същевременно стана ясно, че може да има поредно забавяне на българо-гръцката газова връзка. Министър Живков е изпратил писмо до фирмата, която строи българо-гръцката газова връзка, с което я предупреждава срокът за построяване на интерконектора да бъде спазен. В противен случай българската страна ще иска неустойки в размер на 90 хиляди евро на ден.

На 9 юни президентът Радев увери синдикатите, че се търси начин ТЕЦ „Марица - Изток“ 2 да продължи да работи след 1 юли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна