Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция стана третата европейска държава, чийто план за възстановяване беше одобрен от ЕК

Кириакос Мицотакис и Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък Гърция стана третата държава от ЕС, която получи одобрението на Европейската комисия за плана си за възстановяване и устойчивост след пандемията и за трансформация към по-екологична и дигитализирана икономика, съобщава Франс прес.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви това по време на третата си спирка в започналата обиколка сред първите страни, представители своите планове.

Финансирането трябва да дойде от Механизъма за възстановяване на ЕС в размер на безпрецедентните 750 млрд. евро, като Атина ще получи 17,8 млрд. евро директни безвъзмездни средства и 12,7 млрд. евро под формата на заеми.

"Одобрението ни днес е важен крайъгълен камък за изплащането на 30,5 милиарда евро през следващите години", посочи Фон дер Лайен след среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. "След като планът бъде одобрен от Европейския съвет, ще бъдем готови да изплатим първите средства през юли", добави тя.

Гърция, Португалия и Испания са сред средиземноморските страни, които силно зависят от туризма, а имено този сектор на икономиката претърпя значителни загуби по време на коронавирусната пандемия.

Гръцката икономика се сви с 8,2% през миналата година, като управляващите в страната планират да похарчат 11,6 млрд. евро през 2021 г., за да помогнат на бизнеса да се възстанови.

През миналата година властите в Атина предоставиха държавна помощ в размер на 24 милиарда евро.

"Гръцкият план представлява предизвикателство, но и голяма, голяма възможност", посочи по време на своята визита Урсула фон дер Лайен. "Хубавото днес е, че Европа и Гърция са заедно в това начинание", отбеляза тя.

Шефът на ЕК трябва да отлети за Дания за подобно визита по-късно през деня, след като в сряда вече посети Португалия и Испания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна