Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сибила Керелезова създаде пътеводител за галерии в София

Снимка: Национална художествена академия

В галерия "Академия" на Националната художествена академия беше премиерата на първия културен пътеводител на пространствата за изкуство, направен под формата на пощенски картички - Best Regarts from Sofia. Изданието е двуезично - на български и английски и е насочено както към местни жители, така и към посетители на столицата. Представени са 11 столични галерии, като всяка от страниците на пътеводителя е перфорирана и може да бъде откъсната и изпратена на приятел или пък запазена за спомен. 

Снимка: Национална художествена академия

"Миналата година, когато се дипломирах, това е дипломна работа, направих един пътеводител в София, който беше в пощенски картички, с перфорирани страници, с мои фотографии и от там се роди идеята за този пътеводител. Относно дали това е ретро, да, но хората имат нужда да пишат, да докосват нещо физически с ръцете, си. Мисля, че е много добър подарък за всички", каза за БНР младата художничка Сибила Керелезова, автор на проекта.

Проектът се изпълнява в рамките на програма "Творчески инициативи" на Национален фонд „Култура“.

"Изображенията са авторски илюстрации", допълни в предаването "Нещо повече" Керелезова.

Снимка: Национална художествена академия

Пътеводителят ще се разпространява безплатно от 18 юни във всички галерии, които са включени в изданието.

"Ще бъде наличен от 18 юни, петък, във всички галерии, които са включени в изданието - "Дворецът", "Квадрат 500", Софийският арсенал, Музеят за християнско изкуство в криптата на катедралата "Св. Александърн Невски", Музеят за социалистическо изкуство, Галерия "Академия" на Националната художествена академия, Софийската градска художествена галерия и нейните филиали, като и двете галерии на Съюза на българските художници- "Шипка" 6 и галерия "Райко Алексиев".

Всяка картичка съдържа кратка информация, а на задната страна е изписан адресът на съответната галерия и уебсайта.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.