Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сейед Мохаммад Джавад Расули: Иран се стреми да премахне санкциите, но не на всяка цена

Н. Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули
Снимка: www.mu-sofia.bg

Иран провежда избори за президент на фона на продължаващи санкции, наложени през 2018 година на Техеран след излизането на Съединените щати от споразумението за ядрената програма и на продължаващи и в момента разговори за съживяване на действието на документа.

Анализатори са категорични, че пред новия държавен глава ще има редица предизвикателства, основните от които са отмяна на наложените санкции, от които ще зависи и по-нататъшното развитие на икономиката на Иран, промяна във външната политика и, не на последно място, предприемане на действия за овладяване на епидемията от коронавирус в страната.

Избирателна секция за президентския вот в Иран е разкрита и у нас.  

В интервю за Българското национално радио посланикът на Иран в София - Негово превъзходителство Сейед Мохаммад Джавад Расули изрази мнение, че пътят за справяне с икономическите проблеми в момента минава през отмяна на санкциите и през по-активна работа по възстановяване и привличане на чуждестранни инвестиции.

Премахването на санкциите, които много затрудняват държавата и провеждане на външна политика, ориентирана към развитието и укрепване на отношенията със съседите, може би ще е сред най-важните външнополитически приоритети на новия президент, подчертава иранският дипломат.

„Всички избори са смятани за важен етап в развитието на обществата. Ислямска република Иран е държава, базирана на избори. И един от основните принципи на политическата система, за създаването на която нашият народ гласува с 98,2% след победата на Ислямската революция, е републиката и важната роля на хората в управлението на страната. През четирите десетилетия от създаването на Ислямската република, в Иран са проведени 40 избора. Конституцията на страната ни дава право на хората да имат основна роля в избора на всички основни елементи на своята държава“, изтъква Н. Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули.

По думите му най-важният приоритет са икономическите проблеми и предизвикателствата пред страната.

„Неща, които са резултат от наложените и продължаващи санкции, които потискат икономиката ни. Икономиката е ключов сектор и за това е важно да се работи за намиране на начин за премахване на ограниченията от една страна и от друга - за реформиране на структурата и икономическото управление и разчитане на вътрешните възможности на Иран.“

В предизборната кампания се открои и темата за привличане на чуждестранни инвестиции. Възможно ли е това да се направи скоро, за да се съживи икономиката на страната?

„Иран е държава с много възможности и капацитет за привличане на чужд капитал. Това се доказа и след Съвместния всеобхватен план за действие по отношение на ядрената програма на Иран. С вдигането на значителна част от санкциите след влизането в сила на плана, много компании изразиха интерес да инвестират в Иран. Последвалото обаче по-късно едностранно оттегляне от документа от страна на Съединените щати и връщането и засилването на санкциите намалиха или прекъснаха дейността на много чуждестранни инвеститори. За тях 80-милионният пазар на Иран и около 400-милионният на съседите, богатите природни ресурси и евтината работна ръка са добри стимули за развиване на бизнес в страната ни. С подписването на стратегическия договор между Иран и Китай се очакват около 400 милиарда долара китайски инвестиции за период от 20 години, но иранският пазар има потенциал да привлече повече капитал“, категоричен е Сейед Мохаммад Джавад Расули.

Запитан ще окажат ли влияние върху предстоящите избори започналите вече действия по преговорите за ядрената програма и евентуално смекчаване на санкциите срещу Иран, посланик Расули заяви:

„Позицията на Ислямска република Иран по отношение на споразумението за ядрената програма е съвсем ясна и категорична и всички длъжностни лица в държавата, всички кандидат-президенти са на едно мнение по този въпрос. Иран не се оттегли от документа след решението за това на Съединените щати и в продължение на година води политика на стратегическо търпение, след което намали ангажиментите си на няколко етапа. С идването на власт на новия американски президент Джо Байдън в световната общност нараства надеждата за възраждане на Съвместния всеобхватен план за действие по отношение на ядрената програма на Иран. Предстои да видим дали ще има отмяна на санкциите и дали ще получим гаранции, че такива няма да бъдат прилагани отново. Не може да се очаква Иран да продължи да изпълнява задълженията си по документа, докато е под едностранни санкции. Ние се стремим да премахнем ограниченията, но не на всяка цена.“

Неотдавна върховният лидер на Иран Али Хаменей коментира, че очаква от световните сили, ангажирани с преговорите действия, а не обещания. В какво трябва да се изразяват действията ?

„Очакваните действия от тях са съвсем ясни. Не очакваме нищо повече от поетите ангажименти от Съединените щати и европейските държави в Съвместния всеобхватен план за действие, а именно - пълно придържане към неговите параметри и ефективно вдигане на всички санкции, наложени на Иран.“

Кои са важните задачи от първостепенно значение във вътрешнополитически план, с чието решаване бъдещият президент ще трябва да се заеме след поемане на поста ?

„Най-важният вътрешен приоритет на новия президент е да се рационализират икономическите дела и да се неутрализират ефектите от санкциите. Трябва да се използват вътрешният капацитет и възможности, за да се ограничи инфлацията и да се подобри бизнес средата. Овластяването на частния сектор е една от мерките, които могат да бъдат поставени на дневен ред.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!