Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама членове на ВСС подадоха оставки

| обновено на 18.06.21 в 18:22
Снимка: архив

Оставки са подали членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. 

Оставките идват в края на седмицата, в която  на широка дискусия, организирана от служебния правосъден министър Янаки Стоилов, Шекерджиев и Димитрова останаха самотни в защитата на проекта за промяна в съдебната карта. Срещу идеите за преструктуриране на над 50 районни съдилища и за промяна на подсъдността на редица дела  реагираха самият Стоилов, адвокати, съдии и  представители на общините.

Пред "Хоризонт" Красимир Шекерджиев каза, че си тръгва, защото не е в състояние да дава повече идеи, които да бъдат полезни за колегите му и за гражданите. И че решението му не е емоционално:

"Повярвайте ми, обида, разочарование, упрек, някакво негодувание било към колегите ми, било някой извън Съвета, няма".

"Всеки влиза в съдебния кадрови орган с някакви цели и когато реализирането им се окаже невъзможно - няма място там", е категоричен Шекерджиев. 

"Още повече Съветът за мен никога не е бил самоцел. Аз винаги съм бил съдия и считам, че ще бъде доста по-полезен като съдия. За мен в този акт има нещо, което ми прилича на възвръщане към нормалността, поне моята нормалност".

"Ако цената на вниманието към истинските проблеми в съдилищата и на съдилищата са нашите оставки, подаваме ги с чувство на задоволство, но и на загриженост.", пишат до колегите си Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. 

"Има натрупани изключително много напрежения. Генерира се енергия, която в един момент, образно казано, ще има трус и този трус ще доведе до проблеми, които няма да могат да бъдат решени с конвенционалните средства в момента. Ние ще трябва да направим реформа и тази реформа няма да е много различна от това, което ние сме предложили", е убеден Шекерджиев, както и че колегите му ще разберат защо с Боряна Димитрова си тръгват над година преди края на мандата си.

Според Закона за съдебната власт Пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да обяви подадените оставки на първото заседание след депозирането им, тоест следващия четвъртък, след което да започне организацията за пряк избор за двама нови членове на Съдийската колегия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени