Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пламен Антов представя изследвания върху философската система на Емилиян Станев

| обновено на 21.06.21 в 18:05

Литературният историк и изследовател проф. Пламен Антов представя най-новите свои книги с изследвания върху философската система на Емилиян Станев – „Анималистиката на Емилиян Станев“ и „Пред непостижимото: Емилиян Станев и Мартин Хайдегер“ (изд. „Книги за всички“). 

Премиерата на двете книги е на 21 юни от 18.30 ч. в Културно-информационния център на Република Северна Македония. 

Тези издания на литературния историк и изследовател са пръв опит за конструиране и дълбинно изследване на философската система на Емилиян Станев. Макар да е фокусирана върху ранната анималистика на писателя от 30-40-те години на ХХ век и особения, философски натоварения образ на животното в нея, тя чете „целия” Станев. За пръв път се обръща специално внимание върху най-късния период в творчеството му от 70-те години (т.нар. „последни разкази”) като израз на страстна ангажираност с глобалните проблеми на „епохата” и преди всичко като опит за морална философия на науката. Късният Станев теоретично рационализира и аргументира онова, което ранният анималист-художник е осъществил спонтанно и донякъде несъзнавано в прозата си за природата и животните.

Немският философ Хайдегер също е обект на изследване наред с българския писател. Специален акцент е поставянето му в контекста на Изтока (Дао) и на разбирането на природата и битието, близко до което е и Станев. Непосредствен предмет във втората книга е късната философия на Хайдегер след поврата, и по-специално същностната й близост с източното мислене (Дао, дзен). Това е първото цялостно и концептуално изследване в българската философска наука на източните следи у „втория” Хайдегер.

Но краен предмет на изследванията все пак не е немският философ, а българският писател анималист. Изследователският сюжет се разгръща като аргументация на тезата, че Хайдегер преднамерено, по западному, върви към цел, където Станев, подобно на своя персонаж животното, през цялото време е бил по един несъзнаван начин, сам неподозирайки.

Чуйте интервюто с проф. Пламен Антов в звуковия файл. Пламен Антов е роден в Монтана през 1964 г. Завършил е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Проф. дфн, Институт за литература - БАН. Пише поезия, белетристика, драматургия, есеистика, публицистика, литературна критика и теория. Автор на множество публикации в специализирания литературен и научен печат, както и на девет книги с поезия, разкази, драматургия, литературна теория и изследвания. Негови стихотворения и литературоведски статии са публикувани в чужбина. Носител е на национални награди за поезия и драматургия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!